BIZIT plus

Microsoft kupio Nokiju

Za iznos od 7,2 milijardi dolara, odnosno 5,44 milijardi evra, kompanija Microsoft postala je vlasnik finske kompanije Nokia.

Photo: Nokia
Photo: Nokia

Microsoft je kupio Devices&Services diviziju ove kompanije, a proces akvizicije trebalo bi da bude gotov u prvom kvartalu 2014. godine. Oko 32 hiljade zaposlenih kompanije Nokia priključiće se Microsoftu.

5 milijardi dolara plaćeno je ta diviziju koja se bavi proizvodnjom mobilnih uređaja, a preostale 2,2 milijarde idu kao naknada za licenciranje Nokijinih patenata u narednih deset godina.

Stiven Elop, nekadašnji Microsoft zaposleni, a poslednjih godina Nokia CEO, vraća se u Microsoft, a rukovodiće Devices odeljenje ove redmondske kompanije.

Tako će, barem, biti u narednih 12 meseci, iako ga već sada mnogi vide kao naslednika Stiva Balmera, koji je nedavno objavio da odlazi u penziju.

Prema Balmerovim izjavama za portal Verge, akvizicija nema veze sa njegovim odlaskom i dogovorena je pre njegove odluke o penzionisanju, ali nije izričito isključio, kao ni potvrdio, da bi Stiven Elop mogao biti njegov naslednik.

“Ovo je hrabar korak u budućnost – dobitak za obe kompanije, zaposlene, deoničare i korisnike”, rekao je Stiv Balmer.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Nvidia sada vredi više od Amazon-a i Alphabet-a