Turisti će doneti 1,2 milijarde evra u Srbiju

Prema pisanju Blica, u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija očekuje se da će strani turisti u Srbiju uneti do 1,2 milijarde evra do kraja godine, što je 20% više nego prošle godine.

PCPress.rs Image

Kako se navodi, u prvih osam meseci 2017. godine bilo je više od milion turista, što je rast od 19% u odnosu na isti period prošle godine, a to bi moglo da znači da će se do kraja ove godine povećati devizni prihod, te da će biti za 200 miliona evra veći nego prošle godine. Posetiocima je najprivlačniji Beograd,  a potom Novi Sad, Kopaonik i Zlatibor, gde dolazi sve više posetilaca  iz Turske, Kine i Nemačke. Povećanje u broju posetilaca iz inostranstva je rezultat kampanje na svetskom nivou, poput onih na BBC-ju, te Eurosport-u. Kao pozitivna mera navodi se i ukidanje viza za neke zemlje, pa je, na primer, posle ukidanja viza za posetoce iz Kine u Srbiju došla 31.000 turista iz ove zemlje, a očekuje se da će se taj broj uvećati sa uvođenjem avionske linije Peking-Beograd.

Za sledeću godinu se planira još bogatija ponuda, poput pet pristaništa na Dunavu u Beogradu, te po jednog u Smederevu, Kostolcu, Velikom Gradištu i Golupcu. Akcenat će se staviti i na Palićko jezero, te na banje čija bi privatizacija trebalo uskoro da se završi, kako kaže minister Ljajić.

Izvor: Blic

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,