BIZIT plus

Microsoft Mesh: Hologramska platforma za komunikaciju

Kompanija Microsoft je nedavno predstavila novu platformu za komunikaciju po imenu Microsoft Mesh, a radi se o proizvodu koji gleda daleko u budućnost. Osnovna funkcija je da se korisnicima uz pomoć holograma omogući da dele isti 3D prostor, uprkos tome što su fizički razdvojeni.

PCPress.rs Image

Jasno je da čitava ideja zvuči kao prozor u naučno-fantastičnu budućnost, pa zbog toga na momente izgleda preterano. Ipak, jasno je da tehnologija ima potencijal koji bi mogao da prevaziđe obične poslovne sastanke, pa bi korisnici preko Mesh platforme na primer mogli da posmatraju dno nekog okeana, a uz pomoć softvera koji bi pružao i informacije o ribama i drugim životinjskim vrstama koje se prikazuju. Tako bi čitav svet u budućnosti mogao da postane jedna velika video igra, a platforma bi mogla da služi i kao sredstvo za edukaciju – studenti medicine bi na primer mogli da imaju vežbe na hologramskim primerima (mada su tradicionalne vežbe verovatno korisnije).

Mnogo je tehnologija koje omogućavaju komunikaciju i saradnju na daljinu, ali Mesh nudi osećaj fizičkog prisustva sagovornika. Korisnici mogu da se pojavljuju u obliku holograma koji su njihova verna kopija, ali i kao avatari koje izaberu. Sigurno je da se radi o velikom koraku u budućnost, a nova platforma bi mogla da obogati čitavu lepezu aktivnosti, uključujući i gejming, pa je već prikazano novo Pokémon GO iskustvo u okviru nove Mesh platforme.

Pročitajte i:  Hakeri koje sponzoriše Rusija napadaju Microsoft

Izvor: PC Gamer

Facebook komentari: