Microsoft objavio da je došlo do greške zbog neprikazivanja Tjenanmen rezultata

Microsoft se ponovo našao na udaru kritika zbog neskladnog pristupa kineskim web pretragama. I MotherBoard i The Guardian izveštavaju da je Bing nenamerno blokirao pretragu za demonstrantom na trgu Tjenanmen u zemljama poput SAD-a, Francuske i Singapura. Blokada je nastala zbog slučajne ljudske greške koju je Microsoft pokušavao da popravi.

PCPress.rs Image

Stradao i DuckDuckGo

Kao rezultat toga, stradale su i lokacije koje imaju i Microsoft licencu, kao što je DuckDuckGo. Blok ključnih reči poput „tenk čovek“ očekivao se u Kini. Microsoft može pokrenuti Bing u Kini jer ima dogovor da filtrira pretrage za predmetima koji se kineskoj vladi ne sviđaju, poput masakra na trgu Tjenanmen, čija je godišnjica prošla 4. juna, ili Dalaj Lame. Rivali poput Google-a odbijaju da posluju u Kini zbog nedoumica oko cenzure.

Ipak, ovo nije baš laskavo za Microsoft. Oboje skreće pažnju na grešku i daje korisnicima Interneta ukus onoga što je Bingova cenzura poput Kine. To je suprotno od onoga što bi kompanija želela s obzirom na sve hladniji odnos američke vlade prema Kini i kompanijama koje posluju u zemlji.

Pročitajte i:  Microsoft najavljuje Surface i Windows AI događaj

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: