BIZIT plus

Prema najnovijoj Steam anketi, AMD sada ima 30% gaming tržišta CPU-a

Prema najnovijoj Steam anketi, AMD sada polaže pravo na 30% procesora u igračkim računarima.

PCPress.rs Image

Zanimljive su i informacije o grafičkim karticama

AMD-ovi Zen 3 čipovi lansirani krajem 2020. godine, poput Ryzen 9 5900X i Ryzen 5 5600X, imaju veliki uticaj na vodiče o najboljim procesorima za igraće. Oba ta čipa su bila pogođena problemima sa snabdevanjem i u osnovi su rasprodata početkom godine. Zalihe su počele da se oporavljaju, a čini se da raste broj mašina koje sada koriste ove čipove.

Nažalost, način na koji Steam Hardvare Survey zapravo sakuplja podatke o procesoru znači da to nisu najkorisnije informacije koje ćete ikada videti. Zapravo su modeli praćenja gotovo nemogući, jer istraživanje pohranjuje broj jezgara i radne frekvencije kao različite celine. Tako možete videti trendove u broju CPU jezgara u mašinama, sa najvećim porastom osmojezgrenih čipova, ali veliko pitanje je dobiti više od toga iz ankete. Stvari su ipak malo jasnije što se tiče grafičkih kartica, gde možete videti koje modele ljudi zapravo kupuju.

Ovde postoji mali porast korišćenja Nvidia GeForce RTX 3060 u laptop računarima, dok se ostatak Nvidia Ampere GPU-ova takođe dobro probija. Zanimljivo je da je mobilni GeForce GTX 1060 pretrpeo najveći pad, što bi ukazivalo na to da ima puno igrača koji nadograđuju pretprošlu generaciju. To ima smisla, s obzirom na povećanje performansi koje nudi Ampere u poređenju sa Pascalom. Ima puno intrigantnih brojeva, kao što je slučaj sa bilo kojom Steam anketom, ali kao i uvek ne tražite previše u njoj. Više se radi o ukupnim trendovima nego o tačnim brojevima.

Pročitajte i:  Najbolja RAM memorija za AMD Ryzen 7 8700F

Izvor: Pcgamer

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,