BIZIT plus

Microsoft Office 2013 raspoloživ za download

Office 2013 na tablet računaruMSDN pretplatnici od danas mogu da preuzmu finalnu verziju narednog Microsoft-ovog Office-a. Na osnovu beta verzija koje su ranije bile raspoložive, videli smo da Office 2013 nije tipična Metro aplikacija, ali da je novi stil itekako primenjen. Ekrani su svetliji, grafički čistiji, a upravljanje efikasnije. Word 2013 je najviše “zaražen Metro virusom” – i dalje je to aplikacija na koju ste navikli, ali dizajn polako konvergira kockicama koje pokazuju nedavno otvarane dokumente, otvaraju podešavanje njihovog izgleda i upravljaju šablonima (template). Akcenat na šablone je naglašen uvođenjem novog tabulatora na ribbon-u koji je nazvan Design: na njemu birate i prepravljate teme, njihove okvire, “vodene žigove”, boje… Tabulator je u vezi sa Live Layout pogledom na kome u letu prevlačite slike, clip art i razne tekst okvire.

Microsoft Excel 2013 je na prvi pogled sličan prethodniku, a akcenat je stavljen na alate za podršku korisniku – Excel “u letu” analizira podatke koje unosite, pokušava da pogodi šta želite, i onda popunjava okolna polja umesto da čeka da vi to sami uradite. Quick Analysis i Recommended Charts opcije olakšavaju analizu podataka i prezentaciju rezultata, opet kroz veštačku inteligencija Excel-a. Quick Analysis se javlja na puno mesta i automatski generiše osnovne statističke analize izabranih podataka; kao što ste nekada, kada selektujete podatke, i bez traženja u uglu ekrana videli njihov zbir, sada ćete dobiti i druge informacije, a jednim klikom se to pretvara i u dijagram koji ćete kasnije po potrebi podešavati.

Pročitajte i:  Microsoft Photos dobija AI podršku

PowerPoint je bolje prilagođen wide monitorima, pošto su template-i prebačeni na 16:9 odnos. Postoji mogućnost direktnog ubacivanja slika i filmova sa Interneta, poboljšane su opcije za uravnavanje teksta na slajdovima i olakšan uvoz tabela direktno iz Excel-a. Ni Outlook se nije mnogo promenio, ali je praćenje korisničkog iskustva rezultiralo zgodnom opcijom Peeks: dok kucate poruku često su vam potrebni podaci iz ranije korespondencije, beleške iz kalendara i druge informacije. Možete ih otvarati jednu po jednu ali je to zamorno, a pretraživanje vas dekoncentriše i otežava koncipiranje odgovora. Opcijom Peeks bez napuštanja poruke možete da pronađete i otvorite relevantne dokumente i preuzmete iz njih potreban tekst ili podatke. Samo pratite Peek ikone u donjem levom uglu Outlook ekrana ili same poruke koju kucate.

Tako smo pre mesec dana pisali o beta verziju, a sada smo veoma nestrpljivi da isprobamo finalni Office…

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi:

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com