Microsoft olakšava kodiranje „na običnom engleskom“

Microsoft integriše AI tehnologije sa svojim PowerFx low-code programskim jezikom.

PCPress.rs Image

Nove mogućnosti uz pomoć PowerFx-a i GPT-3 AI modela

Ova integracija će omogućiti kupcima da koriste tehnike unosa na prirodnom jeziku i “programming by example” tehnike kada se razvijaju pomoću PowerApps-a. Microsoft je najavio nove mogućnosti, 25. maja, na virtuelnoj konferenciji za programere Build 2021. Zvaničnici su rekli da će ove nove funkcije biti javno objavljene na engleskom jeziku širom Severne Amerike do kraja juna. PowerFx je tekstualni low-code programski jezik koji je Microsoft najavio ranije ove godine. PowerFx, alatka zasnovana na formulama otvorenog koda, izgrađena je na Microsoft Excel-u.

Microsoft koristi GPT-3 (Generative Pre-Training Transformer 3) i program za razvoj softvera Program Synthesis Using Examples (PROSE). GPT-3 je AI model na prirodnom jeziku kompanije OpenAI, organizacije sa kojom Microsoft već neko vreme sarađuje. PROSE tehnologija dolazi iz Microsoft Research-a i već je integrisana u Power BI, Excel i Visual Studio. Zvaničnici su rekli da integracija GPT-3 u Power Apps predstavlja prvi put da se GPT-3 integriše u jedan od svojih komercijalno dostupnih proizvoda. GPT-3 je pokrenut na Azure-u, a pokreće ga Azure Service Machine Learning Service. Microsoft ima licencu za kod koji stoji iza GPT-3 modela koji mu omogućava da integriše GPT-3 tehnologiju direktno u sopstvene proizvode.

Pročitajte i:  Kuda ide Excel korisnički interfejs?

Microsoft prikazuje vrste scenarija koje će integracija prirodnog jezika u PowerFx i Power Apps pružiti kao potpuno novi nivo „mogućnosti kodiranja na običnom engleskom jeziku“. Pre današnjeg razvoja, korisnici Microsoftove Power Platforme još uvek su morali da razumeju osnovnu logiku pisanja formula. Ali sada mogu da ukucaju komande poput „Prikaži 10 porudžbina sa određenim proizvodom u imenu i raspoređenim od najnovije do najstarije kupovine“ i dobiće isti rezultat. OpenAI je prošle godine objavio Azure-Power interfejs za programiranje koji je programerima omogućio da provere mogućnosti GPT-3. Zvaničnici Microsofta rekli su da planiraju da uvedu GPT-3 integraciju u Azure i druge uobičajene proizvode.

Izvor: Zdnet

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,