ePlaneta

Microsoft planira da uloži 10 milijardi dolara u OpenAI

Microsoft planira ulaganje od 10 milijardi dolara u kompaniju OpenAI. Tako bi vrednost kompanije porasla na 29 milijardi dolara.

PCPress.rs Image

OpenAI očekuje 200 miliona dolara prihoda sledeće godine

Ova vest najavljuje rastuće interesovanje za kompaniju koja se bavi istraživanjem i primenom veštačke inteligencije. ChatGPT je zapanjio stručnjake iz IT industrije svojom sposobnošću u otklanjanju greška u kodu kao i u odgovorima na sva moguća pitanja.

Takođe, finansiranje bi moglo da obuhvati i druge firme. Međutim, u dokumentima koji su poslati potencijalnim investitorima poslednjih nedelja navedeni uslovi ukazuju na to da su oni želeli da posao završe do kraja 2022. godine.

Softverski gigant je 2019. godine uložio milijardu dolara u OpenAI, koji su osnovali Elon Musk i Sam Altman. Microsoft-ova usluga u oblaku takođe obezbeđuje računarsku snagu potrebnu kompaniji za veštačku inteligenciju.

Microsoft je prošle godine predstavio planove za integraciju softvera za generisanje slika iz OpenAI-a u svoj pretraživač Bing. U nedavnom izveštaju navodi se da kompanija ima slične planove i po pitanju ChatGPT-a.

Microsoft-ova investicija bila bi deo komplikovanog posla. Microsoft bi dobio 75 odsto profita OpenAI-a dok ne nadoknadi svoju investiciju. Nakon dostizanja tog praga, Microsoft bi imao 49 odsto udela u kompaniji, dok bi drugi investitori dobili 49 odsto. Neprofitna matična organizacija OpenAI dobila bi preostalih 2 odsto.

Pročitajte i:  Google povećao emisiju štetnih gasova za 48%

Prema izveštajima Reuters-a, kompanija OpenAI očekuje 200 miliona dolara prihoda sledeće godine i milijardu dolara do 2024.godine.

OpenAI troši oko nekoliko centi na računarsku snagu svaki put kada neko koristi njegov ChatGPT, napisao je Altman nedavno u tvitu koji je izazvao zabrinutost zbog potrošnje novca kompanije.

Prema izveštaju Wall Street Journal-a, prošle nedelje OpenAI je pregovarao o prodaji postojećih akcija po vrednosti od oko 29 milijardi dolara u tenderskoj ponudi koja bi privukla investicije od najmanje 300 miliona dolara.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,