ERP 2024

Microsoft planira veliki upgrade Windows platforme

Microsoft već godinama pokušava da modernizuje Windows platformu. Njihov poslednji pokušaj bio je sa Windows Core OS-om koji je trebao da isporuči modularni OS, lišen zastarelih funkcija i kompatibilnosti aplikacija, u korist lakšeg i bržeg instaliranja i ažuriranja, kao i veće bezbednosti sistema.

PCPress.rs Image

Na žalost, Microsoft nikad nije zvanično predstavio verziju Windows Core OS-a za tradicionalne PC-jeve. Windows 10X je Microsoft-ov poslednji pokušaj u tom pravcu, ali je projekat obustavljen 2021. godine, nakon više godina razvoja i više meseci internog testiranja. Iako je taj projekat „propao“, kompanija nije odustala od pokušaja modernizacije Windows platforme, kako bi bila konkurentna rivalskim platformama.

Prema više izvora, Microsoft je započeo novi projekat sa ciljem da modernizuje Windows platformu, koja će imati mnogo sličnosti sa Windows Core OS-om, ali će se fokusirati na kompatibilnost sa Win32 aplikacijama. Navodno je projekat nazvan CorePC i dizajniran je da bude modularna i prilagodljiva verzija Windows-a za različite tipove uređaja. Microsoft smatra da neće svi Windows računari morati da budu kompatibilni sa Win32 aplikacijama, a CorePC će omogućiti konfigurisanje verzija sa različitim nivoima funkcionalnosti i kompatibilnosti.

Pročitajte i:  Novi AI planovi Microsoft-a - pretvaranje korisnika u crtanu animaciju

Velika šansa za CorePC je da će on biti „state separated“, što će omogućiti brži update i veću bezbednost. To će biti postignuto kroz read-only particije koje će biti nedostupne korisnicima i aplikacijama. Sadašnje verzije Windows-a imaju ceo sistem instaliran na jednoj particiji. Sistemski fajlovi, korisnički podaci i programski fajlovi su smešteni na istom mestu. CorePC će podeliti OS na više particija, čime će se ubrzati sistem i olakšati update i resetovanje.

CorePC će Microsoft-u omogućiti da isporuči verziju Windows-a koji će po pitanju performansi i veličine moći da se instalira i na Chromebook računare. Uostalom, već se razvija verzija Windows-a koja pokreće samo Edge i web i Office aplikacije, kao i Android aplikacije (kroz Project Latte), namenjen za jeftine računare namenjene za edukaciju. Navodno je ova verzija u ranoj test fazi, a po obimu je manja za 60 do 75 procenata od Windows-a 11 SE.

Prema nezvaničnim informacijama Microsoft eksperimentiše i sa CorePC verzijom koja se fokusira na AI mogućnostima. Neke od AI funkcija razvijaju se da omoguće operativnom sistemu analizu sadržaja na ekranu i da prema tome omogući kontekstualan pristup informacijama i aplikacijama.

Pročitajte i:  LinkedIn uveo gaming sekciju

Pošto Microsoft ništa od ovog još uvek nije zvanično potvrdio (niti opovrgao), moguće su različite izmene i promene planova. A možda će nešto od pomenutog biti dostupno i u sledećoj verziji Windows-a, koji se očekuje 2024. godine.

Izvor: Windows Central

Facebook komentari: