BIZIT plus

Microsoft podržava programere u stvaranju ChatGPT kompatibilnih AI kopilota

Kompanija garantuje da će ChatGPT biti kompatibilan sa drugim kopilotima.

PCPress.rs Image

Microsoft je pre skoro dve godine predstavio ideju kopilota

Microsoft je doneo puno novosti na ovogodišnjoj Build konferenciji. Zanimljivosti su vezane za AI “kopilote” za Windows 11 i druge proizvode. Kompanija želi da se i programeri trećih strana uključe u projekat. Kompanija je objavila da je proširila svoj AI repertoar dodataka i pružila okvir za izgradnju AI aplikacija i kopilota. Istovremeno, usvaja isti otvoreni standard dodataka koji OpenAI koristi za ChatGPT. Na taj način kompanija raditi zajedno sa svojim kopilotima na razvoju Windows-a 11, 365 i drugih proizvoda.

Microsoft je pre skoro dve godine predstavio ideju kopilota. To su aplikacije koje koriste AI i LLM-ove (velike jezične modele) kako bi korisnicima pomogle u složenim kognitivnim zadacima poput pisanja prodajnih prezentacija, generiranja slika itd. ChatGPT na Bing-u zapravo je kopilot. Microsoft je takođe pokrenuo kopilote za Microsoft 365 i Microsoft Security.

Kompanija sada dodaje promene koje omogućuju programerima da izgrade vlastite kopilote koristeći nove “dodatke” koji omogućuju interakciju s drugim softverom i uslugama. “Možda pogledate Bing Chat i mislite da je to neka super magična komplikovana stvar. Međutim, Microsoft programerima pruža sve što im treba da započnu izgradnju vlastitog kopilota”, rekao je Kevin Scott, CTO Microsoft-a. “Mislim da će u narednim godinama ovo postati praktičan i jedinstven način na koji svi softveri funkcionišu.

Pročitajte i:  Evropski regulatori usvojili prvi sveobuhvatni propis o veštačkoj inteligenciji

Osim toga, Microsoft je naveo da usvaja isti otvoreni standard dodataka koji koristi Open AI kako bi svi Microsoft-ovi kopiloti potencijalno mogli da rade sa ChatGPT-om. “To znači da programeri sada mogu koristiti jednu platformu za izgradnju dodataka na poslovnim i potrošačkim površinama, uključujući ChatGPT, Bing, Dynamics 365 Copilot, Microsoft 365 Copilot i Windows Copilot”, rekao je Scott.

Programeri će imati sve veće mogućnosti

Kao deo te platforme, Bing dodaje podršku za dodatke za kompanije trećih strana, uključujući Instacart, Kaiak, Klarna, Redfin i Zillov. To je povrh onih koje je ranije najavio Open AI, uključujući OpenTable i Volfram. Programeri takođe mogu da prošire Microsoft 365 Copilot koristeći ChatGPT i Bing dodatke. Zatim su moguća proširenja za poruke na Teams-u i alatu za Power Platform-u. Programeri će takođe moći da naprave sopstvene dodatke pomoću Microsoft Teams Toolkit za Visual Studio Code i Visual Studio.

Konačno, Microsoft je najavio da je Azure AI Content Safety usluga sada dostupna. Usluga je namenja i dizajnirana za otkrivanje i sprečavanje stvaranja neprikladnog ili problematičnog sadržaja od strane AI modela i aplikacija ,rekla je Sarah Bird, iz Microsoft-a.

Modeli otkrivaju neprikladan sadržaj na slikama i tekstovima, zatim ih označavaju i dodjeljuju ozbiljnost kako bi ljudski moderatori mogli videti sve što zahteva hitnu intervenciju. “To je deo sigurnosnog sistema koji pokreće novi Bing. Sada ga pokrećemo kao proizvod koji mogu koristiti i klijenti trećih strana”, rekla je Bird-ova.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: