Microsoft potvrdio novu Windows ranjivost

Sigurnosna ranjivost koja pogađa Windows računare, a u vezi je sa 64-bitnim Intel i AMD procesorima, napadačima bi mogla da omogući pristup korisničkim lozinkama, privatnoj komunikaciji, te svim informacijama koje se čuvaju u kernel memoriji operativnog sistema. Korisnicima se savetuje da ažuriraju svoje sisteme a kako bi izbegli rizik od CPU “SWAPGS napada”.

PCPress.rs Image

Na potencijalne napade su osetljivi svi Intel procesori koji su proizvedeni od 2012. godine do danas, dok iz AMD-a poriču da su njihovi procesori osetljivi na napade. Microsoft radi sa proizvođačima ranjivih procesora, kako bi udruženim snagama pronašli rešenje, a prva sigurnosna ažuriranja objavljena su 9. jula, pa su svi korisnici koji su ih primenili sigurni od potencijalnih napada. Opasnosti od napada su se uvećale nakon što se povećao broj ranjivih procesora, ali eksperti ističu da napadači verovatno ne ciljaju obične korisnike, budući da SWAPGS napadi zahtevaju mnogo vremena, pa je malo verovatno da će biti usmereni na računare koji ne sadrže informacije koje mogu da posluže kao sredstva za ucenu ili neki još ozbiljniji napad.

Pročitajte i:  Meta, Microsoft, X i Match Group protiv Apple-a 

PCPress.rs Image

Sa druge strane, napadači koji imaju resurse i znanja da iskoriste ove ranjivosti mogli bi da dođu do vitalnih informacija, ali se ne očekuje da napadi dostignu onaj stepen koji su imali Wannacry ili Notpetya, budući da je malo verovatno da će se hakeri čiji je jedini cilj novac odlučiti za ovu vrstu napada.

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,