Microsoft priprema besplatan antivirusni softver

windows_live_one_careIzvori bliski Microsoft-u najavljaju ulazak ovog softverskog giganta na tržište antivirusnog softvera: uskoro bi trebalo očekivati beta verziju programa najavljenog krajm prošle godine, čije je radno ime Morro. Što je najlepše, program će biti besplatan. Pretpostavlja se da je ime Morro vezano za mesto Morro de Sao Paolo na ostrvu Tinhare u Brazilu, koje simbolizuje tržišta u razvoju na koja Microsoft želi da prodre.

Analitičari procenjuju da pojava ovog programa predstavlja pretnju poznatim antivirusnim kompanijama, pre svega McAfee-u i Symantec-u, čiji je softver već godinama prateći deo okruženja Windows-a. Prvi izveštaji kažu da će Morro imati mogućnosti po kojima će biti uporediv sa osnovnim paketima ove dve i ostalih antivirusnih komapnija, čija je cena oko 40-50 dolara. Morro će šititi računare od virusa, spajvera i trojanaca, ali se za sada ne zna da li će imati i napredne funkcije, poput enkripcije ili bekapa.

Uprkos tržišnoj pretnji, antivirusne kompanije ne pokazuju strah: Joris Evers, portparol McAfee-ja je izjavio da je ova kompanija spremna da odoli svakom tržišnom “napadu”.

Pročitajte i:  CEO Microsoft-a: Saradnja sa OpenAI je sigurna uprkos otpuštanju Altmana

Opasnosti vrebaju McAfee i Symantec i sa unutrašnje strane: nedavno su obe firme morale da izdvoje po 375.000 dolara za odštetu korisnicima koje nisu na odgovarajući način obavestile o uslovima za produženje licenci, već su im licence naplatile po automatizmu, bez njihove saglasnosti.

Izvor: eWeek

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,