Računari i Galaksija

PKS: Razgovor čoveka i računara

PKS-Alfanum Specifičnost govornih tehnologija ogleda se u njihovoj zavisnosti od jezika. Ove tehnologije ne mogu se uvoziti iz inostranstva i primenjivati na ostala govorna područja

Predstavnici novosadske kompanije AlfaNum predstavili su u Privrednoj komori Srbije najnovija dostignuća koja su poslednjih desetak godina postigli u oblasti govornih tehnologija. Naime, predstavljene su dve govorne tehnologije: sistem za sintezu govora na osnovu teksta na srpskom, hrvatskom i makedonskom sa ugrađenim elementima prirodne intonacije (TTS) i sistem za automatsko prepoznavanje govora na srpskom, hrvatskom ili makedonskom baziran na prepoznavanju fonema (ASR). Ovi sistemi namenjeni su programerskim kućama, a do sada su našli primenu u pozivnim centrima, korisničkim servisima, govornim automatima, pomagalima za hendikepirane.

Vlado Delić, profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu i suosnivač preduzeća AlfaNum, kaže da čovek i mašina mogu da razgovaraju u dva smera – u jednom smeru čovek se obraća mašini govorom i mašina to prepoznaje, dok u drugom smeru mašina sintetizuje govor iz teksta i tako odgovara.

Onog momenta kad čovek može mašini da se obrati na maternjem jeziku, da joj zada govornu komandu, i kada mašina može usmeno da saopšti traženi odgovor, postoji mogućnost da čovek priča ne samo sa računarom, nego i sa robotima, igračkama, drugim uređajima u domovima, kancelarijama, industriji, naglašava Delić. On dodaje da se ove govorne tehnologije koriste i za učenje stranih jezika, a pomažu i osobama sa invaliditetom.

Prednost komunikacije čoveka i mašine je u tome što čovek može glasom da pristupi mašini iz daljine (preko telefona), dok se mane odnose na to što mašine još uvek teško razumeju spontan govor čoveka, kao i što sintetizovan govor nema dovoljno emocija.

Na sastanku je konstatovano da su govorne tehnologije specifične jer se ne mogu, poput drugih, uvoziti iz inostranstva i primenjivati na ostala govorna područja. Ta zavisnost od jezika traži da se govorne tehnologije razvijaju posebno za svaki jezik.

Jelena Jovanović, sekretar Udruženja informatičke delatnosti PKS, najavila je da će od septembra krenuti popis svih firmi i instituta koji se bave inovativnim tehnologijama, jer se u Srbiji dešava da se istovremeno razvijaju isti proizvodi.

Izvor: Privredna komora Srbije

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,