BIZIT plus

Microsoft priprema jeftin Surface Laptop i Windows 11 SE

Prema nezvaničnim izveštajima, moguće je da će do kraja godine Microsoft predstaviti još jedan Surface računar. U njima se navodi da Microsoft razvija jeftin uređaj fokusiran na edukaciju, sa kodnim imenom „Tenjin“. Cilj ovog uređaja je da osvoji tržište kojem sada dominiraju jeftini Chromebook računari. Novi laptop bi mogao da bude predstavljen pre kraja ove godine, a pokretala bi ga nova varijanta Windows-a 11, nazvana Windows 11 SE.

laptop

Laptop će biti zasnovan na quad-core Intel Celeron N4120 procesoru, imao bi do 8 GB RAM-a, 11-inčni displej rezolucije 1.366 x 768 piksela, a biće spakovan u plastično kućište. Cena ovog računara trebala bi da bude ispod cene Surface Laptop Go uređaja (koji košta 549 dolara). Za razliku od Surface uređaja koji imaju odnos stranica 3:2, ovaj laptop bi imao ekran standardnog odnosa (16:9).

Računar bi bio opremljen „osakaćenom“ verzijom Windows-a 11, koja bi mogla da pokreće i instalira samo aplikacije sa Microsoft Store-a. Međutim, prema jednom drugom izvoru, Windows 11 SE predstavlja enterprise verziju Windows-a, koja ne sadrži Microsoft Store, a ima i neke druge restrikcije po pitanju aplikacija i podešavanja. Kompanija ima dugu istoriju kada su u pitanju jeftinije verzije Windows-a, počev od jeftinih Windows XP licenci namenjenih netbook računarima, preko Windows 7 Starter Edition-a, Windows 8.1 sa Bing pretraživačem, pa sve do Windows 10 u S Mode OS-a. Međutim, za razliku od svih tih primera, ovo bi bio prvi put da Microsoft nudi sopstveni hardver uz jeftiniji OS.

Pročitajte i:  Microsoft ulaže 4 milijarde evra u Francusku

Može da se desi da ovaj laptop ne bude pušten u slobodnu prodaju, već da bude ponuđen samo obrazovnim institucijama. Kupovinom većeg broja računara dodatno bi se smanjila njegova cena pa, s obzirom da je namenjen za edukaciju, ovakva odluka ima smisla. Uostalom sličnu strategiju Microsoft je već primenjivao na nekim poslovnim Surface modelima, kao što je Surface Pro 7+.

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari: