BIZIT plus

Microsoft staje sa automatskim instaliranjem aplikacija

Ranije smo pisali o tome da Microsoft prinudnim resetom računara, automatski instalira Office PWA. Danas kompanija kaže da je to bar delimično bug – i da će zaustaviti „migraciju“ koja je dovela web aplikacije u vaš „Start“ meni.

PCPress.rs Image

Kompanija kaže da je deo toga bio bug

Prvobitno, Microsoft kaže za The Verge, ideja je bila da se bilo koja web lokacija koju ste pinovali u  Start meni pokrene u programu Microsoft Edge i jednostavno je nameravala da te prečice sada učini vidljivijim. Ali – u onome što Microsoft naziva bug-om – promena je takođe pretvorila postojeće Microsoft Office shortcuts u PWA web aplikacije. To je nešto što obično možete da uradite iz Edge browsera, ali ne i nešto što bi se dogodilo samo po sebi.

Microsoft kaže da je zapravo pinovao Office prečice za meni „Start“ od maja 2019. Ono zbog čega su se korisnici zabrinuli je sledeće:

  • Zašto je Microsoft koristio Start meni za besplatno oglašavanje svojih Office proizvoda?
  • Zašto ovi shortcuts pokreću Microsoft Edge, umesto da poštuju zadati izbor browsera svakog korisnika?
  • Zašto Microsoft veruje da uopšte ima pravo na prinudni restart računara? Šta je bilo toliko kritično u vezi sa ovom ispravkom da bi se to isplatilo?
Pročitajte i:  FTC istražuje investicije Microsoft-a, Amazon-a i Alphabet-a u startup kompanije za AI

Microsoft je očigledno shvatio da postoji nezadovoljstvo i na to reaguje danas. Ali nije jasno da li će se nešto promeniti kao rezultat. Microsoft i dalje oglašava sopstvene aplikacije u vašem Start meniju, zajedno sa programima koje ste stvarno instalirali, daje im premium mesto bez ikakvog pitanja i – i dalje će se otvarati u sopstvenom Microsoft browseru Edge.

Izvor: Theverge

Facebook komentari: