ASUS Zenbook

Podrška za Microsoft Office 2010 prestaje za dve nedelje

Deset godina star MS Office 2010 i dalje se nalazi na mnogim računarima, jer sasvim zadovoljava potrebe manje zahtevnih korisnika. Najčešće ga koriste ljudi koji rade od kuće i koji nemaju iza sebe IT odeljenja i korporativne licence koje obezbeđuju regularni upgrade na novije verzije paketa.

PCPress.rs Image

Bez podrške

Međutim, došlo je vreme i da ti korisnici počnu da razmišljaju o prelazak na neku noviju verziju Office paketa, jer 13. oktobra Microsoft prestaje sa podrškom za MS Office 2010. Naravno, programi iz ovog paketa će i dalje moći da se upotrebljavaju, ali će postati mnogo podložniji hakerskim napadima, jer za njih više neće biti bezbednosnih update-ova.

Ovaj paket najčešće napadaju makro virusi. Ako korisnik pokrene neki fajl koji poseduje maliciozni VBA makro, biće upitan da li želi da ga aktivira- Uvek može da se desi greška i da korisnik klikne na OK i da na taj način zarazi svoj računar. Naravno, postoji mogućnost da će Microsoft nekad u budućem periodu napraviti neku novu bezbednosnu zakrpu za ovaj paket, ali iz iskustva znamo da će se to desiti samo u izuzetnim slučajevima.

Pročitajte i:  LockFile ransomware pogađa servere za razmenu podataka kompanije Microsoft

Trenutno su korisnicima koji i dalje upotrebljavaju Office 2010 na raspolaganju nekoliko opcija. Prva je da i dalje nastave da rade sa istim paketom kao i do sada (mada je to rizična odluka). Druga varijanta je da se pretplate na Microsoft Office 365, a treća je besplatno koriste Microsoft Office Online. Naravno, postoji i mogućnost prelaska na neki od besplatnih alternativnih Office paketa, bilo u online ili offline varijanti.

Izvor: TechRadar

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,