Microsoft-u odobrena licenca za trgovinu softverom sa Huawei-em

Američko ministarstvo trgovine odobrilo je Microsoft-ov zahtev za licencu za trgovinu kako bi nastavio poslovne veze sa Huawei-jem. PR Microsoft-a potvrdio je vest agenciji Reuteurs i pojasnio da softverski gigant sada može da izvozi softver za masovno tržište Huawei-u. Iako ne postoje dodatna pojašnjenja o tome šta se odnosi na ovu licencu, pretpostavlja se da je Microsoft slobodan da trguje svojim potrošačkim softverskim proizvodima što je veoma dobrodošao razvoj događaja za Huawei-jevu liniju laptop računara Matebook.

PCPress.rs Image

Još u julu, američko ministarstvo trgovine otkrilo je nameru da započne izdavanje posebnih trgovinskih dozvola za američke kompanije koje žele da zadrže svoje poslovne veze sa Huawei-jem. Takođe je postalo očigledno da će licence pokrivati samo široko dostupne komponente i softver. Od tada skoro 300 američkih kompanija se prijavilo za ove licence.

Ranije ove nedelje, američko ministarstvo trgovine produžilo je Huawei-jevu privremenu opštu licencu za ponovno uspostavljanje poslovnih veza sa američkim kompanijama za komponente koje „ne predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost SAD-a“. Pored toga, Huawei je takođe dobio dozvolu da obnovi ograničeno poslovanje u sektoru mreže i opreme, zajedno sa naporima u oblasti mobilnih usluga i sajber bezbednosti.

Pročitajte i:  Microsoft predstavio glasovni alat za osobe sa smetnjama u govoru

Iako je odluka o odobrenju zahteva Microsoft-a svakako dobrodošao potez, ostaje da se vidi da li će i Google dobiti sličnu trgovinsku dozvolu. Uostalom, Huawei-jev biznis sa pametnim telefonima mnogo je veći od biznisa sa laptopovima. Trenutno je „lopta“ u rukama američkog ministarstva za trgovinu, pa ćemo morati da sačekamo i vidimo šta sledi.

Izvor: GSMArena

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,