Microsoft u oktobru počinje testiranje Edge browser-a na Linux-u

Već duže od godinu dana zvaničnici iz Microsoft-a najavljuju da bi kompanija mogla da predstavi Chromium zasnovan Edge browser za Linux (kodno ime Chredge). To će se i desiti u oktobru, kada će biti dostupan preview Edge Insider testerima. Ovo je objavljeno na jučerašnjoj virtuelnoj Ignite 2020 IT Pro konferenciji.

PCPress.rs Image

Chromium + Edge = Chredge

Microsoft je već objavio Edge browser za Windows i macOS. Nova verzija browsera biće deo Windows 10 20H2 update paketa kad on bude dostupan tokom oktobra. Takođe, u narednom periodu će se rebrendirati njihovi browser-i na iOS i Android operativnim sistemima, kako bi imali isti logo kao i Chredge.

U ovom trenutku kompanija pozicionira Edge na Linux-u više kao ponudu za IT profesionalce i developere koji žele da testiraju web stranice, nego kao browser za „normalnu“, svakodnevnu upotrebu na tim platformama. Najavljeno je i da će administratori moći da „vrate“ Microsoft Edge na prethodnu verziju u slučaju da primete da nešto nije u redu sa novom. Ova opcija radi sa Edge, verzijama 86 i novijima, što znači da će njihovo apliciranje u enterprise okruženju biti bezbolno za administratore sistema.

Pročitajte i:  Microsoft je nadogradio besplatnu verziju Copilot-a na GPT-4 Turbo

U planu je i implementacija kiosk moda za Edge, što će omogućiti da se ovaj browser upotrebi i na interaktivnim kioscima i digital signage sistemima.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,