BIZIT plus

Microsoft u saradnji sa novinskom agencijom Semafor na projektu za AI

“Signali” će biti isključivo pisani od strane novinara uz asistenciju Microsoft-ovog chatbot-a kao alata za istraživanje.

PCPress.rs Image

“Signali”

Prema izveštajima, Microsoft udružuje sa sajtom Semafor na novom projektu koji koristi ChatGPT kako bi pomogao u kreiranju vesti. To je jedna od nekoliko novinarskih saradnji koje Microsoft planira da objavi. Ova objava takođe je praćena tužbom New York Times-a protiv Microsoft-a i njegovog partnera, OpenAI-a, zbog navodnog kršenja autorskih prava.

Semafor je koosnovan od strane bivšeg glavnog urednika Buzzfeed-a, Ben Smith-a. Semafor, će kreirati feed nazvan “Signali” koji će biti sponzorisan od strane Microsoft-a za neodređeni, ali “značajan” iznos, navodi se u izveštaju. Ovaj deo će biti istaknut u vestima uživo i analizi, nudeći desetak ili više postova dnevno. Sve priče će biti potpuno napisane od strane novinara dok će veštačka inteligencija efektivno delovati kao alat za istraživanje.

“Signali odgovaraju na duboke i trajne promene u digitalnom medijskom pejzažu i post-socijalni trenutak vesti, kao i na rizike i prilike koje nameće veštačka inteligencija” navodi Semafor.

Pročitajte i:  Oracle dostiže rekordnu visinu rasta zbog potražnje za veštačkom inteligencijom

Konkretno, tim Semafora će koristiti alate veštačke inteligencije kako bi brzo pronašao izveštaje o događajima iz drugih vesti izvora širom sveta na više jezika, uz pružanje alata za prevod. Članak bi stoga mogao uključivati kineske, indijske ili druge izvore. Novinari će dodavati kontekst i sažimati različite tačke gledišta. “Novinari moraju da usvoje ove alate kako bi opstali i napredovali još jednu generaciju”, rekla je bivša novinarka Associated Press-a, Noreen Gillespie.

Microsoft je najavio saradnju i sa drugim novinskim agencijama

Korišćenje ChatGPT-a i drugih AI chatbot-ova je kontroverzno u novinarskim redakcijama. Sajtovi poput CNET-a nedavno su ih koristili za generisanje celih članaka (uz pomoć ljudskih urednika). To su uradili uprkos činjenici da veštačka inteligencija može “halucinirati” i pokazivati druge vrste bizarog ponašanja. Redakcije pokušavaju da shvate kako da ih koristite kako bi poboljšale izveštavanje i potencijalno se takmičile protiv chatbot-ova koji izbacuju velike količine SEO-friendly sadržaja.

Krajem prošle godine, New York Times je najavio da će tužiti OpenAI i Microsoft zbog korišćenja objavljenih novinskih članaka za obuku chatbot-a bez ikakvog obeštećenja. Tužba potencijalno zahteva milijarde u zakonskim i stvarnim štetama. To je ujedno i prvi put da je velika novinarska organizacija pokrenula postupak protiv osnivača ChatGPT-a zbog kršenja autorskih prava.

Pročitajte i:  Facebook koristi AI kako bi pojačao algoritam za video zapise

Microsoft je takođe najavio saradnje sa Craig Newmark School of Journalism, GroundTruth Project, Online News Association i drugim novinarskim organizacijama.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,