BIZIT plus

Microsoft uvodi Python u Excel 

Nova integracija popularnog programskog jezika u Excel sada je dostupna u javnom pregledu u Microsoftovom Insiders Beta kanalu. 

PCPress.rs Image

Bez instalacije i setup-a

S obzirom na sve veću upotrebu Pythona u projektima sa podacima, Microsoft je odlučio omogućiti upotrebu Pythona u svom popularnom softveru Excel, što će obradovati Python entuzijaste.

Microsoft je izdao Python za Excel kao javni pregled u svom Insiders Beta kanalu, pa su ovo još uvek rani dani za ovu tehnologiju. Međutim, kompanija je obećala da će lansirati ažuriranja koja će uključivati: poboljšana iskustva uređivanja (kao što su automatsko završavanje i isticanje sintakse), podrazumevane popravke, unapređene obrasce grešaka, pomoć i dokumentaciju i još mnogo toga, rekao je Stefan Kinnestrand, generalni direktor za proizvode i marketing/upravljanje u kompaniji Microsoft, u blog postu kompanije.

Sa Pythonom u Excelu, korisnici mogu integrisati Python i analitiku u Excelu unutar istog Excel okvira za nesmetani radni tok.

Anaconda 

Da bi pomogao u ovoj integraciji, Microsoft sarađuje sa Anacondom, vodećim Python repozitorijumom za preduzeća, koji koristi desetine miliona stručnjaka za podatke širom sveta. Prema Microsoftu, Python u Excelu koristi Anaconda Distribution za Python koji se izvršava u Azuru, a uključuje najpopularnije Python biblioteke, poput pandas za manipulaciju podacima, statsmodels za napredno statističko modeliranje, i Matplotlib i seaborn za vizualizaciju podataka.

Pročitajte i:  Microsoft objavio kada će „ugasiti“ WordPad

“Python je postao lingua franca i švajcarski nož za rad sa podacima, i to je de facto jezik za data science i machine learning”, rekao je Andrew Brust, CEO kompanije Blue Badge Insights, konsultantske firme za podatke. “On je prisutan u Microsoft Fabric, Azure Synapse Analytics, Azure Machine Learning, Azure Databricks, Visual Studio, VS Code, SQL Server i Power BI”.

Implementacija 

Microsoft je rekao da postepeno uvodi Python u Excel kao javni pregled za one koji su u programu Microsoft 365 Insiders Beta kanal. Nova funkcionalnost prvo će biti dostupna u Excelu za Windows, počevši sa verzijom 16818, a zatim će biti dostupna i na drugim platformama u kasnijem terminu.

Međutim, ova funkcija neće biti besplatna dugo vremena. Tokom pregleda, Python u Excelu će biti uključen uz Microsoft 365 pretplatu. Nakon pregleda, neke funkcionalnosti će biti ograničene bez plaćene licence, rekao je Kinnestrand.

Da biste koristili Python u Excelu, morate se pridružiti programu Microsoft 365 Insider i odabrati Insider nivo Beta kanala kako biste dobili najnovije verzije aplikacije Excel.

Pročitajte i:  Microsoft počeo da prikazuje Windows 11 reklame u Windows-u 10

Zatim, Kinnestrand je rekao, nakon što instalirate najnoviju Insider verziju Excela, otvorite praznu radnu svesku i sledite sledeće korake:

  • Odaberite Formulas na traci.
  • Odaberite Insert Python.
  • Odaberite dugme Try Preview u dijalogu koji se pojavi.

Korisnici mogu obavljati naprednu analizu podataka u Excel okruženju pristupajući Pythonu direktno iz Excel trake. Nije potrebno postavljanje ili instalacija. Koristeći ugrađene konektore i Power Query u Excelu, možete lako unositi spoljne podatke u radne tokove sa Pythonom u Excelu.

Izvor: Thenewstack

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,