Microsoft: Windows 7 speedup – update 30. april 2009

 

Download-RC-Serbian U Sijetlu (tačnije u Redmondu), 30. april počinje kasnije, ali smo ipak dočekali da počne preuzimanje RC verzije (build 7100) Windows 7 sistema.

Kao što smo i pretpostavljali, srpska verzija Windows-a 7 je bazirana na RC bildu (a kako i ne bi kad je beogradska kancelarija jedna od najbržih i najažurnijih :). O prvim novostima sadržanim u Release Candidate verziji obaveštavaćemo vas čim je instaliramo – znači već sutra (pcpress.info radi i kada vi spavate).


Verujemo da su već svi zainteresovani za beta testiranje Windows 7 sistema aplicirali prema našim uputstvima, pa ćemo vam preneti neke nove zvanične, ali i nezvanične informacije iz MSDN i TechNet diskusionih grupa vezane za Windows 7.

PCPress.MCFT.ConnectZvanično, Connect sajt je spreman za beta testiranje, a kako smo ranije naglasili, biće vam potreban Live ID nalog da biste se ulogovali na Connect sajt i preuzeli Windows 7 i aktivacione ključeve. Ako koristite Live Messenger, već imate Live ID. To su podaci (e-mail/pass) sa kojima se logujete na mesindžer. Na NNTP (news) serveru connectnews.microsoft.com već je otvorena diskusiona grupa microsoft.beta.win7.international.serbian_latin za razmenu informacija o srpskoj verziji Windows-a 7. Naravno, čak i ako se niste prijavili za beta testiranje, moći ćete da instalirate i koristite Windows 7 bez aktivacionog ključa u okviru standardnog probnog perioda od 30 dana.

Pročitajte i:  Microsoft: „Ruski hakeri i dalje napadaju naše sisteme“

Kako god da probate, pre instalacije treba imati u vidu sledeće zvanične informacije iz Microsoft-a:

  • Windows Mail više nije ugrađena. Ako imate nalog podešen u Windows Mail-u moraćete da prebacite svoje podatke na Windows Live Mail (WL Poštu). WL paket možete preuzeti na http://www.live.com.
  • Windows Ultimate Extras više nisu ugrađeni. Bilo koji dodatak koji ste instalirali više neće biti dostupan u Windows 7.
  • U jednom trenutku Beta će prestati sa radom. Rok do kada će biti aktivna šifra Vašeg proizvoda je 1. ili 2. mart 2010.godine. Kako biste nastavili da koristite svoj računar, budite spremni da instalirate prethodnu verziju Windows os-a ili sledeće izdanje Windows-a 7 pre isteka roka.
  • Hardverski zahtevi: 1 GHz 32-bit ili 64-bit procesor, 1 GB sistemske memorije, 16 GB slobodnog prostora na čvrstom disku, podrška za DirectX 9 grafiku sa 128 MB memorije (kako bi bile omogućene Aero teme), DVD-R/W, pristup Internetu (za preuzimanje kopije, nadogradnju sistema i slanje povratnih informacija).

Umesto Windows Mail-a, preporučujemo da preuzmete ceo paket Windows Live Essentials o kome smo pisali u aprilskom (#154) broju PC Press-a, a ovaj paket sadrži Windows Live Mail.

Pročitajte i:  Hakeri koje sponzoriše Rusija napadaju Microsoft

Za Windows Ultimate Extras zapravo i nije neka velika šteta. Iako je većina Vista Ultimate korisnika instalirala neki od “dodataka za posvećene”, ispostavilo se da ih veoma mali broj zaista koristi jer i nemaju neku veliku upotrebnu vrednost.

Dakle, na funkcionalnost ove verzije Windows-a 7 možete da računate do kraja februara sledeće godine uz propisan aktivacioni ključ. Ako nemate aktivacioni ključ, funkcionalnost će biti ograničena na 30 dana probnog rada. Nezvanično saznajemo da će RC (Release Candidate) verzija biti zvanično postavljana i spremna za preuzimanje u četvrtak 30. aprila, te da će i srpska verzija Windows-a 7 biti zasnovana na ovom izdanju koje nosi oznaku Build 7100.

Nezvanična je i informacija da Microsoft još uvek intenzivno radi na optimizaciji jezgra i smanjenju procesorskih i memorijskih zahteva, te da će proizvođačima sve popularnijih netbook i nettop uređaja ponuditi Windows 7 Starter verziju za svega 15 dolara, imajući u vidu da je to segment tržišta PC računara sa najvećim porastom prodaje.

Takođe nezvanično, saznajemo da je Microsoft pomerio hodogram izlaska Windows-a 7 za 2009. godinu, tako da veliki OEM proizvođači imaju spremnu RTM verziju za preinstalaciju na računare koji će se prodavati u sezoni prednovogodišnje kupovine. Za retail verziju nema pravih nagoveštaja, tako da je još uvek aktuelna informacija po kojoj će prodaja Windows 7 paketa početi na sajmu CES 2010 u Las Vegasu.

Pročitajte i:  Microsoft počeo da prikazuje Windows 11 reklame u Windows-u 10

O izmenama satnice ćemo vas obaveštavati čim dobijemo zvanične informacije, a za kraj pogledajte promotivni video za Multi-Touch tehnologiju koja će biti sastavni deo Windows 7 sistema – pod uslovom da nabavite i multi-touch displej.

Izvor: PC Press & Microsoft

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,