Microsoftov jednostavаn – ali efikasаn – Surface Adaptive Kit

Na prvi pogled, čini se da je Microsoftov Surface Adaptive Kit dodatak koji je lako videti i zaboraviti.

PCPress.rs Image

Pristupačnost je nešto na šta zaista svi treba da obratimo više pažnje

Međutim, ne samo da Microsoft svoju liniju Surface proizvoda čini lakšim za korišćenje za osobe sa invaliditetom, već i Adaptive Kit dodaje opcionu funkcionalnost za sve. I, najbolje od svega, pristupačna je cena. Uz svaki komplet se nalaze četiri različita lista, od kojih svaki ima drugačiji set nalepnica sa taktilnim dizajnom na vrhu. Postoji list „bump labels“ koji uključuje tačku, krug, liniju i X u ukupno četiri boje. Na vama je gde i kako želite da koristite svaki oblik ili boju. Microsoft koristi primer postavljanja oznake linije na par touch-enabled slušalica, kako bi vam pomogao da brzo pronađete gde će interakcije dodira funkcionisati.

Tu je i set keycap oznaka. Nalepnice na tasterima imaju različite oblike na sebi, kao što su strelice, linije i srp. Linije su postavljene na različitim mestima na kvadratu koja su iste veličine kao keycap. Možete, na primer, da koristite oznake sa strelicama na tasterima sa strelicama — ili oznaku kruga na tasteru Control. Zamislite nalepnice na tasterima poput malih izbočina koje su uobičajene na F i J tasterima, samo veće i lakše za otkrivanje. Možda će vam omiljeni list biti onaj koji uključuje oznake portova i kablova. Postoji pet različitih opcija, pri čemu svaka duža etiketa i mala nalepnica imaju isti taktilni uzorak i boju. Postavljate malu nalepnicu pored porta, recimo USB-C porta za priključnu stanicu, a zatim omotate dužu nalepnicu oko kabla.

Pročitajte i:  Microsoft ulaže 4 milijarde evra u Francusku

Sa primenjenim nalepnicama, tačno znate koji se kabl uključuje u koji port ili samo na osnovu boje, ili koristeći izbočine, krugove ili linije na nalepnicama. Konačno, postoji još jedan list sa etiketama koji uključuje dve različite nalepnice koje vam pomažu da otvorite poklopac laptopa ili proširite postolje sa vašeg Surface 2-u-1. Za upotrebu sa manjim otvaračem potrebna je traka, ali nije uključen u Adaptive Kit. Veća nalepnica na ovom listu je dizajnirana da vam pomogne da otvorite poklopac na laptopu pomoću ugrađene petlje. Sve nalepnice imaju jak lepak na poleđini, koji nije trajan, ali možete imati teškoće da ih uklonite. Pristupačnost je ili nešto do čega vam je stalo, ili nešto o čemu ne razmišljate. Dok se veliki fokus stavlja na softverske alate za pristupačnost (veći fontovi, čitači ekrana, itd.), pristupačnost hardvera, poput onih koje omogućava Adaptive Kit za Microsoft Surface proizvode, jednako je važna.

Ako budemo iskreni prema sebi, u nekom trenutku će nam svima trebati pomoć da koristimo tehnologiju na koju se svakodnevno oslanjamo dok starimo. Fantastično je videti kako Microsoft pokreće temu sa Adaptive Kit-om – nadamo se da je to nešto što će privući pažnju konkurenata da bi inspirisalo više razgovora o tome da hardver i softver budu lakši za korišćenje za sve.

Pročitajte i:  FTC pokreće istragu Microsoftovog dogovora sa Inflection AI

Izvor: Zdnet

Facebook komentari: