Mikrofluidni čip prikuplja zdrave spermatozoide

Tim sa Florida Atlantic univerziteta napravio je mikrofluidni čip koji može sortirati i sakupljati zdrave spermatozoide za procedure veštačke oplodnje.

PCPress.rs Image

Novorazvijeni čip se oslanja na jeftinu i jednostavnu tehniku

Čip koristi činjenicu da će zdrava sperma prirodno plivati protiv tokova cervikalne sluzi i koristi tok tečnosti da usmerava ćelije da plivaju u sabirnu komoru. Jednostavan pristup obezbeđuje da sakupljene ćelije budu netaknute i pokretne, za razliku od trenutno korišćenih tehnika centrifugiranja, koje mogu da potraju dugo, sa više koraka i koje u tom procesu zapravo mogu oštetiti ćelije sperme. Spermatozoidi imaju opasan put pre nego što mogu da oplode jajnu ćeliju, sa dugim plivanjem protiv tokova cervikalne sluzi pre nego što dostignu svoj cilj, u procesu koji se zove reotaksa. Shodno tome, pokretljivost spermatozoida je ključni faktor za plodnost muškaraca.

Sa opadanjem stope sperme u mnogim regionima sveta, tretmani za neplodnost su traženi, ali dobijanje zdravog uzorka sperme sa dosta pokretnih ćelija je ključno za uspeh takvih procedura. Međutim, trenutne tehnike za izolovanje živih spermatozoida od onih koje su mrtve, deformisane ili na drugi način oštećene imaju svoja ograničenja. Tipično, centrifuga se koristi za odvajanje spermatozoida, ali ova procedura je dugotrajna i zapravo može oštetiti spermu. Konvencionalno centrifugiranje često ugrožava integritet spermatozoida. Ova istraživačka studija pokazuje da mikrofluidni čip eliminiše ovaj problem. Ova nova tehnologija nudi platformu gde ćelije sperme doživljavaju različit napon smicanja u različitim delovima čipa, što olakšava izolaciju kompetentnih ćelija sperme bez uticaja na njihov integritet.

Novorazvijeni čip se oslanja na jeftinu i jednostavnu tehniku koja koristi prirodnu tendenciju zdravih pokretnih spermatozoida da plivaju protiv protoka tečnosti. Uzorak sirove sperme se dodaje u jednu komoru unutar čipa, a zatim pumpa za špric obezbeđuje protok tečnosti. Zdrave ćelije će prirodno plivati protiv ovoga i završiti u sabirnoj komori odakle se lako mogu ukloniti bez oštećenja. Upravljanje čipom je veoma lako. Osim toga, on nudi operativnu korist u jednom koraku i jednom satu, koju operater može koristiti uz minimalnu obuku.

Izvor: Medgadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,