Milioni kreditnih kartica se prodaju na underground forumu

Istraživači iz D3Lab-a, otkrili su da je skoro milion kreditnih kartica prodato na jednom od underground foruma. Paket je sadržao 980.930 brojeva kartica, sve sa pratećim podacima (imenima vlasnika, adresama, datumima isteka i CVV-ima).

all world cards

Kartice su se našle na sajtu All World Cards, koji je za samo nekoliko meseci stekao status jednog od najvećih izvora ukradenih platnih kartica. Do brojeva kartica su došli uglavnom napadima na point-of-sale lokacije, kao što su benzinske pumpe, prodavnice ili e-commerce sajtovi, ali i kupovinom od drugih hakera. Naime, vlasnici sajta su od juna ove godine počeli agresivnu kampanju na underground tržištu, kupujući informacije o ukradenim karticama, koje su kasnije nudili besplatno na sajtu, želeći da privuku što više (kriminalnih) korisnika. U bazi sajta nalazi se više od 2.6 miliona podataka o kreditnim karticama, od čega je više od milion iz SAD-a.

Više od polovine kartica je u trenutku otkrivanja od strane D3Lab-a bilo aktivno. Tri četvrtine kartica je debitno, dok jednu četvrtinu čine Gold i Business platne kartice. Većina ovih kartica ukradeno je još 2018. i 2019. godine, pa je to razlog što neke od njih više nisu aktivne.

Nakon ovog otkrića, D3Lab je obavestio banke koje su izdale kompromitovane kartice, pa može da se desi da one uskoro budu ukinute, a (pravi) vlasnici obavešteni o razlogu takvog postupka.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,