Apple će skenirati iPhone s ciljem pronalaženja slika seksualnog zlostavljanja dece

Apple je objavio detalje sistema za pronalaženje materijala za seksualno zlostavljanje dece (child sexual abuse materialCSAM) na uređajima korisnika.

PCPress.rs Image

Korisnik će biti prijavljen policiji

Pre nego što se slika sačuva na iCloud Photos, tehnologija će tražiti podudaranja već poznatog CSAM -a. Apple je rekao da će, ako se pronađe podudaranje, recenzent proceniti i prijaviti korisnika policiji. Međutim, postoji zabrinutost zbog privatnosti da bi se tehnologija mogla proširiti na skeniranje telefona u potrazi za zabranjenim sadržajem ili čak političkim govorom.

Stručnjaci se brinu da bi autoritarne vlade mogle koristiti tu tehnologiju za špijuniranje svojih građana. Sistem funkcioniše tako što upoređuje slike sa bazom poznatih slika seksualnog zlostavljanja dece koju su sastavili američki Nacionalni centar za nestalu i eksploatisanu decu (NCMEC) i druge organizacije za zaštitu dece. Te slike se prevode u „heševe“, numeričke kodove koji se mogu „upariti“ sa slikom na Apple uređaju.

Apple kaže da će tehnologija uhvatiti i uređene, ali slične verzije originalnih slika. Pre nego što se slika uskladišti u iCloud Photos-u, za tu sliku se vrši podudaranje slike na uređaju u odnosu na poznate CSAM heševe, rekao je Apple. Kompanija tvrdi da sistem ima “izuzetno visok nivo tačnosti i osigurava manje od jedne u trilion šanse godišnje da pogrešno označi dati nalog”. Apple kaže da će ručno pregledati svaki izveštaj kako bi potvrdio da se podudara. Zatim može preduzeti korake da onemogući korisnički nalog i prijavi ga policiji.

Pročitajte i:  Apple dodaje upozorenja za iPhone  

Kompanija kaže da nova tehnologija nudi “značajne” prednosti privatnosti u odnosu na postojeće tehnike – pošto Apple saznaje o fotografijama korisnika samo ako imaju zbirku poznatih CSAM -a na svom iCloud Photos nalogu. Međutim, neki stručnjaci za privatnost izrazili su zabrinutost. “Bez obzira na Appleove dugoročne planove, oni su poslali vrlo jasan signal. Po njihovom (veoma uticajnom) mišljenju, bezbedno je izgraditi sisteme koji skeniraju telefone korisnika u potrazi za zabranjenim sadržajem”, rekao je Matthew Green, istraživač bezbednosti na Univerzitetu Johns Hopkins.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,