BIZIT plus

Ministar Jovanović predstavio rezultate Srbije u oblasti digitalizacije

Ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović, je na današnjem  panelu „Izazovi i potrebe za boljim digitalno povezanim regionom”, predstavio najbitnije rezultate Republike Srbije u oblasti digitalizacije i uspeh u pozicioniranju naše zemlje kao regionalnog lidera u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija.

PCPress.rs Image

„Vlada Republike Srbije je, zahvaljujući viziji predsednice Vlade Ane Brnabić, 2017. godine postavila IKT sektor, digitalizaciju, kreativnost, inovacije i znanje kao jedne od prioriteta u stvaranju moderne otvorene, prosperitetne Srbije, centra velikih ideja i mogućnosti. Danas, izvoz IKT sektora iznosi 2,7 milijardi evra i uvećan je više od 7 puta za poslednjih deset godina, uspostavili smo dva Državna data centra, povezali smo sve škole na brzi internet, otvorili smo 4 naučno-tehnološka parka i gradimo još dva, imamo 1,8 miliona građana koji koriste eUpravu”, izjavio je ministar Jovanović i dodao da su ovakvi susreti odlična prilika za razmenu dosadašnjih iskustava, identifikovanje potencijalnih nedostataka, kao i digitalno povezivanje zemalja u regionu.

Takođe, Jovanović je naglasio da je potrebno podsticati digitalnu transformaciju kompanija i povezivanje tehnoloških i akademskih zajednica sa tradicionalnom privredom, kreirati povoljnu investicionu klimu i pružati podršku za inovativne kompanije, a sve to kroz razvijanje regionalnih strateških planova.

Jovanović je prisutnima predstavio projekat razvoja širokopojasne telekomunikacione infrastrukture u ruralnim područjima koji će do kraja 2025. godine obezbediti da sva sela u Srbiji imaju pristup brzom internetu i da će se u okviru ovog projekata izgraditi 4.700 kilometara dodatnih optičkih trasa i povezati oko 700 naselja sa oko 120.000 domaćinstava.

PCPress.rs Image

Pored ministra Jovanovića, na panelu su učestvovali i ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, Edin Forto, zamenik ministra za informaciono društvo i administraciju Severne Makedonije, Aleksandar Bajdevski, kao i šef odeljenja za širokopojasni pristup u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore, Viktor Berišaj.

Konferencija „Ulaganje u digitalizaciju na Zapadnom Balkanu” praćena koordinacionim sastankom investitora: „Zajedničko regionalno tržište na Zapadnom Balkanu – Regionalno digitalno područje“, održana je u Sarajevu, u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Globalne Evropske investicione banke (EIB Global) i Savet za regionalnu saradnju (RCC).

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: