BIZIT plus

Ministar osuđen zbog licenciranja

Bivši rumunski ministar telekomunikacija Gabriel Sandu, osuđen je na dve godine zatvora za pranje novca, zloupotrebu položaja i primanje mita u slučajevima licenciranja Microsoft proizvoda u školama.

gabriel-sandu_dosar-Microsoft

Detalji istrage otkrivaju da kompanija Microsoft ni na koji način nije umešana u ovu korupcionu aferu, ali da su od 54 miliona dolara, koliko je Vlada Rumunije platila ove licence po povlašćenim cenama, oko 20 miliona dolara plaćeno u provizijama raznim javnim službenicima da bi u procesu licenciranja favorizovali određene IT kompanije.

U istoj aferi, još tri rumunska biznismena biće osuđena na zatvorsku kaznu u trajanju do tri godine, a pre procesa, svi su priznali da su koristili svoj uticaj na Vladu Rumunije i time smanjili kazne za trećinu.

Tužioci ih terete da su u periodu od 2004. do 2009. godine koristili svoj uticaj da Microsoft dobije ugovore vredne 105 miliona dolara za opremanje škola i drugih javnih ustanova Office licencama. Sandu je optužen za primanje tri miliona evra mita i iznuđivanje još 1,3 miliona evra za garancije da će biti izabrane baš određene IT kompanije.

Pročitajte i:  Kuda ide Excel korisnički interfejs?

Sandu se tokom suđenja pokajao i izjavio “da je bio najgori ministar u istoriji Rumunije”. Takođe je tvrdio da je sav dobijeni novac dao za finansiranje svoje Liberalno-demokratske stranke i njenu predizbornu kampanju.

Izvor: Tech Eye

Facebook komentari: