BIZIT plus

Misterija: Celo selo bez interneta

Jedno selo u Velsu ostajalo je bez interneta svako jutro tačno u sedam sati. Misterija je potrajala 18 meseci, sve dok je eksperti konačno nisu rešili.

PCPress.rs Image

Neimenovani meštanin iz sela Aberhosan, u velškoj provinciji Powys, nije znao da njegov stari TV prijemnik šalje signal koji utiče na mrežu u čitavom selu. Posle 18 meseci eksperti su promenili kablove, ali je problem i dalje ometao internet. Nakon toga su počeli sa detaljnijom istragom, te su tako stigli do problematičnog uređaja. Meštanin je obećao da će prijemnik ostati isključen, a u selo se vratio stabilan internet.

Vlasnik je svoj uređaj uključivao svakog jutra, tačno u sedam sati, te je polovni uređaj emitovao signal koji je direktno uticao na mrežu. Tačnost je doprinela misteriji koja je lako mogla da preraste u seosku legendu. Radnici zaposleni u kompaniji koja u ovom mestu pruža internet usluge su do prijemnika stigli tako što su hodali po selu u potrazi za neobičnim signalima, da bi jednog jutra u sedam zabeležili ozbiljne radio-frekvencijske smetnje – poremećaj generisan od strane spoljnog izvora koji utiče na električni krug putem elektromagnetne indukcije, elektrostatičkog povezivanja ili provodljivosti.

Pročitajte i:  Internet pogled na 2023.

PCPress.rs Image

Kasnije je ustanovljeno da je stari TV prijemnik slao električne impulse koji su uticali na sve druge uređaje u okruženju, na kraju i na čitavu mrežu. Eksperti ističu da svi uređaju sa električnim komponentama – od uličnih svetiljki do mikrotalasnih pećnica – mogu da utiču na širokopojasnu mrežu, pa se građanima preporučuje da provere da uređaji koje koriste ispunjavaju sve standarde.

Izvor: BBC

Facebook komentari: