BIZIT plus

Mixed Reality na Computex-u 2017

Na prošlogodišnjem sajmu Computex, Terry Myerson i Alex Kipman iz Microsoft-a pozvali su partnere da zajednički prave uređaje koji će “miksovati” stvarni i realni svet. Već na ovogodišnjem Computex-u. Acer, ASUS, Dell, HP i Lenovo predstavili su svoje uređaje koji treba da se pojave na tržištu do kraja godine.

PCPress.rs Image

Sva je prilika da će se uređaji pojaviti pred novogodišnje praznike, a do tada i Microsoft obećava da će završiti i standardizovati platformu koja obezbeđuje jedinstven i konzistentan korisnički interfejs, standardizovane ulaze i platformu za developere koji će dalje razvijati aplikacije.

Za one koji muku muče s terminologijom, Mixed Reality vas neće odvojiti od pravog sveta kao što to čini Virtual Reality. Svaki od ovih uređaja na prednjoj strani ima par kamera koje snimaju stvarni svet oko nas, a na ekranima koji su u kacigama prikazuje se slika realnog sveta obogaćena raznim virtuelnim dodacima koje će generisati računari, telefonoi ili neki treći gadžeti koje ćemonositi u džepu.

Potencijalne primene su zaista raznovrsne. Zamislite, na primer, turističko razgledanje u kome je realna slika obogaćena mnoštvom informacija s TripAdvisor-a. Verovatno ne možete da zamislite ni bolji uređaj za prikaz GPS navigacije tokom vožnje – barem dok to radimo sami i dok ne nabavimo samovozeće vozilo. Nadamo se da ipak neće sve otići predaleko i da romantične reči “imaš predivne oči” neće zameniti muvanje tipa “baš mi se ‘đa tvoja kaciga”.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Microsoft mora da prestane da prodaje sigurnost kao premijum ponudu