BIZIT plus

Mladi matematičari na GSMA kongresu

PCPress.rs ImageTalentovani mladi matematičari Teodor von Burg i Dragan Okanović, kao gosti Telekoma Srbija, posetili su GSMA, najveći svetski kongres iz oblasti telekomunikacija u Barseloni i tom prilikom se upoznali sa najnovijim dostignućima iz oblasti telekomunikacija.

Oni su posetu najznačajnijoj svetskoj telekomunikacionoj manifestaciji osvojili kao nagradu za izradu najbolje aplikacije za mobilne uređaje u operativnom sistemu Android, igricu “Wizz Wars”, u okviru konkursa kompanije Telekom Srbija.

„Sajam je neprocenjivo iskustvo za nas na početku karijere. Mesto za sticanje kontakata, upoznavanje sa novim trendovima i budućim kolegama. A najprijatnije iznenađenje je to što upravo kreiranje web aplikacija zauzima veliki prostor na štandovima svetskih lidera, što našu malu aplikaciju stavlja rame uz rame sa svima njima!“, objasnili su Dragan Okanović i Teodor von Burg, mladi programeri  Matematičke gimnazije.

Pobednici mt:s Android konkursa među prvima su se upoznali sa najnovijim trendom u oblasti mobilnog plaćanja – tehnologijom NFC, koju će Telekom Srbija pokrenuti u 2012. godini, a koja omogućava plaćanje putem mobilnog telefona, bez platne kartice, jednostavnim prislanjanjem mobilnog telefona na terminal za plaćanje.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy S24 Ultra prvi utisci: Ultra inteligencija

“Za mlade matematičare, kongres u Barseloni je mogućnost da se na jednom mestu nađu sa najvećim igračima u telekomunikacijama i dobiju jasniju sliku o industriji u kojoj će možda sutra poželeti da rade. Mi ćemo pobedničku aplikaciju postaviti na Android Market kako bi bila dostupna svima, a obuke  učenika u matematičkoj gimnaziji za razvoj aplikacija će se nastaviti i u 2012.”, navela je Milica Marković, direktorka PR sektora Telekoma Srbija

PCPress.rs ImageKontinuirana saradnja Telekoma Srbija i Matematičke gimnazije uključuje dugogodišnju podršku kompanije mladim matematičarima, koja je ozvaničena u septembru 2010. godine potpisivanjem Protokola o saradnji. Deo ove uspešne saradnje je i niz edukativnih radionica za izradu mobilnih aplikacija koje su u Matematičkoj gimnaziji održali stručnjaci Telekoma Srbija, a čije je “veliko finale” uspešno završeno takmičenje za mt:s Android aplikaciju. Saradnja Telekoma Srbija i Matematičke gimnazije podrzumeva i podršku za odlazak na brojna međunarodna takmičenja i nagrade za postignute rezultate, kao i otvaranje novog računarskog centra u školi opremljenog sa dvadeset računara.

Kao kompanija koja veliku pažnju posvećuje obrazovanju i mladima, ceneći njihovu kreativnost i razvoj novih i originalnih ideja, Telekom Srbija će i u narednom periodu nastojati da podrži njihovu preduzimljivost kroz slične konkurse i mentorske programe.

Pročitajte i:  Funkcija Android Auto-a za sumiranje tekstova dok vozite se sada uvodi

GSMA kongres u Barseloni najveći je svetski kongres iz oblasti telekomunikacija koji se  svake godine održava u februaru i predstavlja centralno mesto okupljanja mobilne industrije. Nastavljajući da iz godine u godinu privlači sve veći broj posetilaca, izlagača i medijskih kuća, ove godine se predviđa obaranje svih rekorada. Na izložbi učestvuje više od 1400 kompanija iz 59 zemalja, a za izlaganje je rezervisano više od 58.600 kvadratnih metara u sedam hala sa izložbenim prostorom. Samsung, Huawei i Oberthur Technologies samo su neke od kompanija koje su predstavile svoje novitete na GSMA kongresu.

GSMA kongres se sedmu godinu odžava u Barseloni, a organizator procenjuju da je ekonomski efekat održavanja kongresa dostigao 3,5 milijardi evra i da predstavlja globalni dagađaj koji, ako računamo posetiocie i predstavnike medija, okuplja više od 200 zemalja širom sveta.

Izvor: Telekom Srbija

Facebook komentari: