ASUS ROG Flow

Moćne oluje: Crvena tačka s Jupitera

Jedna od najpoznatijih oluja u našem solarnom sistemu spada u opasne “predatore”. U pitanju ono što sa Zemlje izgleda kao krupna, crvena tačka na Jupiteru – velika oluja koja se „hrani“ manjim.

Astronomi crvenu tačku posmatraju još od XIX veka, a oluja se tokom tog perioda značajno smanjila, pa je od 40 hiljada kilometara u širinu, koliko je merila 1870. godine, došla do prečnika od „samo“ 16 hiljada kilometara. Stručnjaci nisu sigurni zbog čega se tačka smanjuje, te se spekuliše da se  to dešava zbog manjih oluja kojih je poslednjih godina sve više. Nova studija istražuje tu mogućnost, te eksperti iz Španije već proučavaju snimke velike tačke, a u pitanju su fotografije koje su sa Hubble Space teleskopa na Zemlju stigle između 2018. i 2020. godine.

Na osnovu prikupljenog materijala primećeni su brojni susreti između crvene tačke i manjih anticiklona, nakon čega su se delovi velike oluje „otkidali“. Pretpostavlja se da ti događaji ipak nisu presudno uticali na veličinu alfa oluje, najpre zbog toga što ove interakcije nisu uvek loše, jer crvena tačka često „guta“ manje oluje, što dodaje energiju njenoj ukupnoj snazi. Ostaje da se vidi šta će se sa tačkom dešavati u budućnosti.

Pročitajte i:  Astroscale: Rešenje za dotrajale satelite

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
ERP specijalno izdanje

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.