Moderna Opera

Opera je poznati Web browser koji se razvija već više od 20 godina. Iako je popularnost programa na silaznoj putanji, Opera još uvek zauzima visoko mesto na listama popularnosti, a po većini pouzdanih statističkih podataka i dalje spada u grupu od pet najpopularnijih browser‑a. Prethodnih nekoliko godina su bile turbulentne za Operu, a između ostalih dešavanja veliki deo originalnog tima se odvojio i napravio sopstveni browser Vivaldi. Prošle godine ostatke kompanije Opera Software kupili su investitori iz Kine, pri čemu je centrala kompanije ostala u Norveškoj a novi vlasnici su najavili dalji razvoj softvera.

PCPress.rs ImageJedan od rezultata nastavka rada na razvoju softvera je predstavljanje browser‑a s potpuno novim konceptom i novim imenom – Opera Neon. Osnovni ekran ovog programa nudi vizuelni ugođaj koji je veoma različit od klasičnih browser‑a, sa stilizovanim „lopticama“ koje predstavljaju prečice na omiljene Internet lokacije, uz efektnu pozadinsku grafiku. Neon se može uklopiti u izgled postojećeg Windows okruženja tako što koristi postojeću sliku sa pozadine radne površine.

Pročitajte i:  Opera AI asistent sumira veb stranice 

Opera naziva Neon desktop browser‑om koji se može koristiti na sličan način kao osnovni ekran operativnog sistema. Novi izgled uključuje liniju za pretraživanje sa uvećanim fontom, a naglašeno se prikazuje i adresa sajta.

Novi izgled uključuje i panel sa strane ekrana, gde su dostupne opcije za reprodukciju muzike i multimedijalnih sadržaja, snimanje sadržaja ekrana, rad sa kolekcijom slika i prenos fajlova. Neon nudi korisnu opciju za podelu ekrana i paralelni prikaz dve strane, koja se aktivira jednostavnim odvlačenjem „loptica“.

Iza nove maske i izgleda, Opera Neon je kvalitetan Web browser koji koristi Blink sistem za obradu i prikaz sadržaja Web stranica. U pitanju je standardni sistem razvijen u sklopu Chromium projekta, koji koriste klasična Opera, Google Chrome i mnogi drugi browser‑i. To znači da bi sa stanovišta kompatibilnosti i načina prikaza sadržaja, Neon trebalo da radi kao i svi drugi.

Neon se nudi kao novi koncept, a Opera će i dalje nastaviti razvoj klasične verzije svog browser‑a. Kompanija Opera je zvanično objavila da neće biti verzije za Linux, a još nije jasno da li će biti razvoja za mobilne uređaje. S obzirom na veliku popularnost klasične Opere na mobilnim platformama, nadamo se da će Neon biti napravljen za iOS i Android, pošto neki elementi novog koncepta mogu biti prikladni za ekrane na mobilnim telefonima.

Pročitajte i:  Opera AI asistent sumira veb stranice 

Opera Neon je besplatni program i u sadašnjoj fazi razvoja je dostupan samo u verzijama za Windows i Mac okruženja. Lokacija za više informacija i prenos instalacije programa Opera Neon je www.opera.com/computer/neon.

Uređuje Jovan Bulajić

(Objavljeno u PC#240)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,