BIZIT plus

Moderno tržište rada – Bitka za talente

Kada bismo u što manje reči pokušali da opišemo današnje tržište rada, taj opis bi se verovatno sveo na svega tri reči – bitka za talente. Sa druge strane, prema mišljenju stručnjaka iz HR oblasti, nove generacije imaju drugačiji odnos prema radnom mestu od ranijih generacija zaposlenih, njihove potrebe i zahtevi su sve složeniji, a očekivanja sve viša i sveobuhvatnija. Pored stabilnosti kompanije, mladi danas traže dobar balans između poslovnog i privatnog života, rad na izazovnim projektima i mogućnost stalnog usavršavanja, fleksibilne oblike rada, kao i druge benefite. U takvim uslovima, nije lako stići do titule poželjnog poslodavca.

PCPress.rs Image

Jedna od kompanija kojoj je to pošlo za rukom je kompanija NIS, koja je dva puta uzastopno izabrana za najpoželjnijeg poslodavca u Srbiji u istraživanjima specijalizovanog portala za zapošljavanje Poslovi.Infostud. U ovim istraživanjima učestvovalo je čak oko 11.000 ispitanika. 

U NIS-u navode da je tajna uspeha u posvećenosti da se za zaposlene kreira stimulativno radno okruženje, uz brojne materijalne i nematerijalne benefite. Tako je NIS uveo nove, fleksibilne modele rada koji zaposlenima pružaju mogućnost rada od kuće, postepenog povratka sa porodiljskog odsustva, prikupljanje i korišćenje prekovremenih radnih sati. Dodatno, usvojena je odluka o radu od kuće za posebno osetljive kategorije zaposlenih.

Pročitajte i:  NIS: Zelena agenda – put ka održivom razvoju

Kako se navodi u 13. po redu verifikovanom Izveštaju o održivom razvoju NIS-a za 2022. godinu, ova kompanija je nastavila i sa stalnim ulaganjima u obuke za svoje zaposlene. Publikovani izveštaj pod sloganom „Naša održiva zajednica“, daje uvid u to da je NIS prošle godine organizovao 3.407 obuka za 4.407 zaposlenih, za čiju realizaciju je izdvojeno 234,3 miliona dinara što je povećanje u iznosu od oko 25 odsto u odnosu na 2021. godinu.  

PCPress.rs Image

U kompaniji NIS podsećaju da je razvoj ljudskih resursa jedan od temelja održivog razvoja svake zajednice. Zbog toga je kompanija nastavila sa realizacijom programa za najtalentovanije i najambicioznije studente, diplomce i maturante. Između ostalog, realizovana je druga sezona programa zapošljavanja mladih diplomaca i studenata master studija „NIS Energy”, dok je data i šansa za praksu zainteresovanim studentima putem programa „NIS Calling“. Pored toga, NIS je nastavio i stipendiranje najboljih studenata tako da je do sada stipendiju ove kompanije dobilo više od 130 akademaca, od kojih je značajan broj već zaposleni u kompaniji.

Pročitajte i:  Šta rade roboti u NIS-u

U NIS-u navode da će razvoj ljudskih resursa i održavanje zadovoljstva zaposlenih i nadalje biti jedan od prioriteta kompanije, kako bi se odgovorilo na kompleksne promene na tržištu rada.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,