BIZIT plus

Tužbe protiv OpenAi i Mete zbog upotrebe kopirajtovanog materijala

Komičarka i književnica Sarah Silverman, kao i novelisti Christopher Golden i Richard Kadrey, napisali su tužbe protiv kompanija OpenAi i Meta. Ova grupa navodi da su pomenute kompanije trenirale svoje jezičke modele upotrebom kopirajtovanog materijala, bez dozvole autora.

PCPress.rs Image

Tužba je usmerena na setove podataka koje OpenAi i Meta koriste za treniranje ChatGPT-a i LLaMA. U slučaju OpenAI-a, navodi se da je „Books1“ set podataka veličine otprilike kao Project Gutenberg, poznata platforma za knjige kojima je istekao kopirajt. Međutim, advokati pomenutih tužilaca tvrde da je „Books2“ set podataka prevelik i da je jedini način za prikupljanje tolikog broja informacija bio upotreba tzv. „biblioteka iz senke“, odnosno ilegalno dostupnih kopirajtovanih materijala, kao što su Library Genesis i Sci-Hub. Korisnici, ili kako ih tužioci nazivaju „svakodnevni pirati“, iz ovih i sličnih biblioteka mogu da preuzimaju pojedinačne knjige i druge pisane materijale. Međutim, navodi se da mnoge od tih „biblioteka i senke“ omogućavaju i „pakovanje“ svih dostupnih materijala u jedan torrent fajl, što je idealna situacija za timove koji treniraju svoje AI modele.

Pročitajte i:  Meta u aprilu dodaje AI u Ray-Ban naočare 

Kao potvrdu da ChatGPT koristi kopirajtovan materijal, advokati su naložili ovom AI chatbot-u da sumira „The Bedwetter“, memoare koje je Sarah Silverman objavila 2010. godine. ChatGPT ne samo da je uspeo da prepriča cela poglavlja u knjizi, već je u nekim slučajevima u potpunosti i identično reprodukovao pojedine delove.

Inače, Silverman, Golden i Kadrey nisu prvi autori koji su pokrenuli tužbe protiv OpenAI-a u vezi sa upotrebom kopirajtovanog materijala. Od kako je ChatGPT postao javno dostupan, ne može da prođe mesec bez neke nove tužbe. Tako su samo u junu podnete dve nove tužbe protiv ove kompanije…

Izvor: Engadget

Facebook komentari: