Monitori iiyama: jedinstveni i drugačiji

Veoma je teško doneti odluku koji monitor odabrati u moru uređaja koji su u ponudi. Srećom, tu pomaže reputacija brenda, kao što je japanska iiyama, čiji su proizvodi dostupni i u Srbiji. Tri modela iiyama monitora privukla su našu pažnju, jer svaki u svom segmentu predstavlja veoma dobar izbor i odličnu kupovinu. O kojim se modelima radi?

PCPress.rs Image

Univerzalac

Na samom startu pažnju privlači ProLite XUB2595WSU‑B1 monitor. On možda i najbolje demonstrira spremnost japanskog proizvođača da istupi korak više, da kreira uređaje koji se makar po nečemu razlikuju od ostatka na tržištu.

PCPress.rs ImageKonkretno, ovaj monitor stiže sa odnosom stranica od 16 : 10, umesto sada već dominantnih 16 : 9. Na taj način korisnici dobijaju nešto više korisne površine, pre svega po vertikali, što je često krucijalan faktor u profesionalnoj upotrebi.

PCPress.rs Image

S dijagonalom od 25“, rezolucija od 1920×1200 upotpunjena je komforom koji omogućava širok spektar podešavanja po pitanju ergonomije, uključujući rotiranje, pivot i podešavanje visine. Još jedna stavka po kojoj se monitor izdvaja jeste prisustvo adaptivnog osveženja (FreeSync), uz povišenu stopu osvežavanja od 75 Hz. Drugim rečima, bez obzira na to želite li da koristite monitor za rad, multimediju ili igru i zabavu, uređaj će odlično odgovoriti na sve vrste potreba, što ga čini veoma prilagodljivim bilo kakvom tipu upotrebe.

Kontrola dodirom

Broj onih kojima je potreban ekran osetljiv na dodir iz godine u godinu sve je veći, pa samim tim i potražnja ovakvih monitora. Budući da sazrevaju generacije čije je iskustvo korišćenja elektronskih uređaja od najranijih godina vezano za pametne telefone i tablete, odnosno ekran osetljiv na dodir, biće još i veća. Ova vrsta interakcije veoma je važna i mnogim firmama i korporativnim korisnicima, poput hotela, restorana i slično.

PCPress.rs Image

Sam ProLite 2454MSC‑B1AG monitor ima kapacitivni ekran osetljiv na dodir s podrškom za istovremenu detekciju dodira u deset tačaka. Sloj osetljiv na dodirje otporan je na vodu i prašinu, u skladu sa IPX1 standardom. Uz rezoluciju od 1920×1080 piksela, visoke vrednosti kontrasta i široke uglove gledanja, te fleksibilna ergonomska podešavanja, koja su stvar standarda na iiyama uređajima, monitor će i te kako odgovoriti na sve vidove korisnikovih potreba.

PCPress.rs Image

G kao gaming

Za one najzahtevnije, koji žele kvalitetne igračke monitore, iiyama nudi širok spektar modela, ali posebnu pažnju privlači G‑MASTER GB2560HSU‑B1. Reč je o monitoru namenjenom igračima, s TN matricom, prilagođenom brzoj akciji i fluidnom igranju, čemu će doprineti vreme odziva od svega 1 milisekunde. Glatko kretanje pomaže FreeSync funkcija adaptivnog osvežavanja. Monitor dijagonale 24,5 inča ima rezoluciju od 1920 × 1080 piksela, te veoma visoku vrednost statičkog osvetljenja od 400 cd/m2.

PCPress.rs Image

Nešto manje uglove gledanja spram IPS rođaka, što je posledica korišćenja TN panela, kompenzuju bogate ergonomske opcije. Tako je moguće rotirati, tiltovati ili pivotirati ovaj monitor, i to u popriličnoj meri, a podešavanje visine za oko 130 mm takođe predstavlja odličnu mogućnost. Stopa osvežavanja od čak 144 Hz je fenomenalna stvar, pre svega tokom igranja, ali se i te kako primeti i u bilo kakvom radu u desktop okruženju prilikom pokreta kursora.

PCPress.rs Image

iiyama monitori pokazali su se kao odličan izbor, ali daleko od toga da su ova tri modela sve što je u ponudi – naprotiv, u širokom spektru uređaja svako će moći da pronađe nešto za sebe. Veoma je lepo videti kvalitetnog proizvođača na srpskom tržištu i uvereni smo da će monitore brenda iiyama domaći kupci prepoznati kao pametan i kvalitetan izbor.

Kontakt: asbis.rs

Ovaj tekst je deo PC Press specijala posvećenog Televizorima i ekranima velikog formata. Kompletan specijal je potpuno besplatan za čitanje i možete ga čitati u digitalnoj čitaonici ili ga preuzeti direktno odavde u PDF formatu.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,