Montira se svuda: Solarni paneli tanji od dlake

Eksperti sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (MIT) su napravili ultra-tanke solarne panele, što značajno olakšava prenošenje i postavljanje.

PCPress.rs Image

Čista energija je možda jedina stvar koja bi Zemlju mogla da spasi od propasti, a solarna je jedan od najčešćih izbora. Paneli su i dalje glomazni i složeni za postavljanje, pa su nove MIT ploče veliki korak napred. Ne zaostaju u proizvodnji energije u odnosu na tradicionalne ploče, a mogu da se postavljaju i na mesta koja su ranije bila nepristupačna.

Ovo rešenje je posebno pogodno za zabačene lokacije, na primer kad dođe do prekida u distribuciji energije, a obični solarni paneli su teški i komplikovani za transport. Radi se o tome da uz pomoć novih ploča, koje zapravo liče na foliju koja se lako lepi  na bilo šta, bilo koja površina može da se pretvori i solarni punjač koji se lako nosi – svaki panel je tanji od ljudske vlasi, pa ne zauzima mnogo prostora i može lako da se spakuje.

Tanke, samolepljive ploče proizvode više energije po kilogramu od običnih, a mogu da se koriste kao sve i svašta – recimo da se nalepe na dron i tako mu produže let, ili na šator, posebno u kriznim situacijama kad je energija neophodna za preživljavanje.

Pročitajte i:  Solarna kuća za život na slobodi

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,