Solarna kuća za život na slobodi

Solarna prikolica po imenu EcoCapsule je dizajnirana u Slovačkoj, a ljubiteljima pokretnih kuća je poznata još od 2015. godine. U pitanju je mikro stambena jedinica koja dopušta veći stepen slobode, jer zahvaljujući solarnoj energiji vlasnici mogu da se smeste bilo gde na kugli zemaljskoj.

PCPress.rs Image

Solarne ploče su smeštene na krovu kapsule. Ova kuća je napravljena od aluminijuma i kreće se na četiri točka. Na gornjem delu su i kuke, tako da može da se premešta i drugim prevoznim sredstvima, na primer letećim. Iako u stvarnosti nije mnogo velika, ova prikolica stvara utisak prostranosti jer je unutrašnjost dobro isplanirana.

U EcoCapsule može da se smesti do dvoje ljudi, a unutra je sve što im je potrebno – tuš (voda se filtrira iz kišnice) , kompost toalet koji ne koristi vodu, mala kuhinja, šporet na gas, kauč koji se lako pretvara u krevet, radni sto, utičnice, sistem za grejanje i hlađenje, 4G internet. Kad se napuni, baterija može da potraje do četiri dana, naravno ako se racionalno troši. Ova kapsula dolazi u paru sa prilagođenom aplikacijom preko koje se kontrolišu svi sistemi.

Tu su i turbine koje pokreće vetar, komore za sakupljanje kišnice, sve ono što omogućava slobodu i život daleko od civilizacije. Budućnost možda nije u megalopolisima.

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *