BIZIT plus

Moore-ov zakon uskoro prestaje da važi?

gordonmoore_1980_casualIstraživačka kompanija iSuppli smatra da će cena proizvodnje sve manjih čipova uskoro dostići tačku kada će dalje smanivanje biti potpuno neisplativo. Po mišljenju ove kompanije, to će se dogoditi 2014. godine, kada bi trabalo da dođe vreme za prelazak na 18-nanometarsku tehnologiju, ali će oprema za proizvodnju takvih čipova biti toliko skupa, da će prealazak izgubiti smisao. Umesto toga, proizvođači čipova (pre svega procesora) kao što su Intel i AMD će morati da smisle druge načine da svoje proizvode učine interesantnim i da tako na duge staze održe proizvodnju uspešnom.
To bi značilo da će Moore-ov zakon, po kojem se broj tranzistora na čipu udvostručava svake dve godine, uskoro prestati da važi. Međutim, i Intel i AMD negiraju ove prognoze i najavljuju agresivno smanjivanje čipova; slične najave stižu i od drugih velikih proizvođača čipova, kao što su NEC i Toshiba. Ali, nezavisno od toga, proizvođači ipak razmišljaju i o drugim načinima da ostanu konkurentni: Intel i AMD rade na povećanju energetske efikasnosti procesora i hardverskoj podršci za virtuelizaciju; takođe, planiraju i ulazak na tržište softvera – Intel je kupio softversku firmu Wind River za 884 miliona dolara.
Gordon Moore je jedan od osnivača Intel-a, i on je predvideo da će se svake dve godine broj tranzistora na čipu udvostručiti – ovo predviđanje je kasnije nazvano Moore-ovim zakonom, koji se potvrđuje u praksi već četrdesetak godina (premda postoje spekulacije da je prvobitno predviđanje bilo da se radi o periodu od 18 meseci, pa da je kasnije korigovano).
Iako smanjivanje elemenata čipa ne može da ide u nedogled, zbog približavanja veličini molekula, ovaj zakon bi mogao da važi još neko vreme, ali u kompaniji iSuppli smatraju da neće fizika biti krivac za prestanak važenja, već ekonomija – prelazak na geometriju sa elementima manjim od 20 nm zahtevaće proizvodnu opremu čija će cena biti takva da proivođači, tokom životnog ciklusa čipova, neće moći da zarade dovoljno da pokriju troškove ulaganja. Jedan od pokazatelja takvog trenda je i sve duži period u kojem proizvođači imaju prihode od aktuelne tehnologije: na primer, prodaja 65-nanometarskih čipova je trajala duže (i još uvek traje) od prodaje 90-nanometarskih.
Do sada je smanjivanje veličine elemenata čipova imalo pozitivan ekonomski efekat, jer je to značilo više čipova sa iste količine silicijuma. Trenutno, Intel i AMD koriste 45-nanometarsku tehnologiju, za sledeću godinu najavljuju 32-nanometarsku, i još “sitnije” u budućnosti; Toshiba čak planira da preskoči 32-nanometarsku i da sledeće godine pređe na 28-nanometarsku tehnologiju.

Pročitajte i:  MWC 2024: putovanje u (mobilnu) budućnost

Izvor: eWeek

Facebook komentari: