ERP 2024

Morris Worm: Prvi veliki internet napad

Povezani svet interneta dolazi sa mnogo rizika, pa su tu virusi, crvi, spyware, ransomeware, adware, trojanci, i druga maliciozna čuda. Zloupotreba tehnologije postala je jedna od najmračnijih radnji digitalnog doba, što napadače ipak ne sprečava da i dalje smišljaju sofisticirane napade i stvaraju atmosferu u kojoj ni jedan sistem nije bezbedan. Na samom početku interneta nije bilo tako – kompjuteri su inspirisali priče o utopiji, o boljoj budućnosti, i svetu u kojem će svi biti povezani, u harmoniji. A onda se pojavio Morris Worm.

PCPress.rs Image

Rana internet istorija dakle podrazumeva i poznatog kompjuterskog „crva,“ kojeg je napravio i lansirao Robert Morris, sada već daleke 1988. godine. Iako je prvobitna zamisao bila da crv „mapira“ internet, dogodilo se da je rani internet otišao offline i da je morao da se popravlja, što bi danas bilo nemoguće. Morris (naučnik, ne crv) je tada osuđen za „kompjuterski kriminal,“ da bi kasnije postao profesor na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu.

Tako se crv Morris smatra prvim moćnim malverom koji je izazvao ranu internet paniku, i ekspertima otvorio oči ka razumevanju toga na koje sve načine sistem koji se tek rađao može da bude ranjiv. Tada se začelo i nepoverenje javnosti kada je online bezbednost u pitanju, koje je lagano raslo proteklih decenija, te u poslednje vreme doživljava procvat.

Pročitajte i:  Nelegalne stvari: Dark web trgovina i posledice

Izvor: Mashable

Facebook komentari: