X-37B: Misteriozna letelica već 720 dana u kosmosu

Vojni avion bez posade, koji se kreće uz pomoć solarne energije, nalazi se u kosmosu već 720 dana, te kruži oko Zemlje, pri čemu niko nije siguran – sa kojim ciljem.

PCPress.rs Image

Radi se o modelu X-37B, koji pripada vazduhoplovnim snagama Sjedinjenih Američkih Država, a ovo mu je peta misija – Orbital Test Vehicle 5 (OTV-5). Iako je ime misije poznato, zadatak nije, budući da se kategoriše kao „poverljiv“. Letelica je 26. avgusta oborila rekord iz prethodne misije – OTV-4, koja je potrajala 717 dana, 20 sati i 42 minuta. Misija OTV-5 traje već 720 dana, te X-37B, koji izgleda kao umanjena verzija NASA-inih starijih modela kosmičkih letelica, još uvek prkosi kosmičkim uslovima. Poznato je i da Sjedinjene Američke Države imaju bar dva ovakva modela, te da ih je konstruisao Boeing, a poslednja misija je lansirana 7. septembra 2017. godine, uz pomoć SpaceX Falcon 9 rakete, i još uvek traje.

Pročitajte i:  Buduće misije: Ljubav i seks u svemiru

Prema onome što je moglo da se čuje od zvaničnika koji stoje iza misije, primarni cilj X-37B letelice je da ispita obnovljive tehnologije za let kroz kosmos, i da sprovede niz eksperimenata čiji bi se rezultati kasnije testirali na Zemlji. Ranije se spekulisalo da se u okviru misije testira EM Drive – hipotetički sistem koji omogućava letenje bez goriva, a koji je ranije testirala NASA, te o tome da se testiraju novi tipovi oružja, i sistema za prismotru iz kosmosa. Niko od odgovornih to nije potvrdio, pa ostaje da se vidi da li će sa završetkom misije ostatak čovečanstva dobiti informacije o tome šta mu to leti iznad glave.

Izvor: Science Alert

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,