Huawei Mate 30 možda neće imati Google Play servise i aplikacije

Po svemu sudeći, Huawei Mate 30 će biti prvi telefon koji će na sebi osetiti posledice američkih sankcija i zabrana. Iz Google-a je stigla vest koju Huawei nikako nije želeo da čuje. Potvrđeno je da Huawei Mate 30 neće imati punu verziju Android-a, odnosno u njoj se neće naći neki od najvažnijih Google servisa.

PCPress.rs Image

Mate 30 još uvek nije zvanično predstavljen, a to će se dogoditi u Nemačkoj, 18. septembra s tim što još nije poznato kada će se telefon naći u prodaji. Ova Google-ova odluka verovatno će znatno poremetiti pripreme za zvaničnu prezentaciju, s obzirom da će se fokus sa tehničkih karakteristika verovatno pomeriti ka priči o operativnom sistemu.

Huawei je u kontaktima sa Google-om do pre nekoliko dana bio ubeđen da će puna verzija Android-a biti dostupna i da se ne razmišlja o planu B. Međutim, sada se situacija značajno menja, jer je teško da će se milioni kupaca na globalnom nivou odlučiti da odjednom ostanu bez platforme i servisa na koje su navikli.

Pročitajte i:  Ažuriranje Google Play Games donosi Android 12 Game Dashboard integraciju

Ne možemo da kažemo da se Huawei nije spremao za ovakav ishod. Nedavno je predstavio svoj HarmonyOS, a pojavile su se informacije i da se za njega sprema alternativa Google Maps-u. Međutim, za mnoge druge Google servise još uvek ne postoje alternative i Huawei to zna. Uostalom, na predstavljanju ove platforme najavljeno je da ona za sada nije planirana za telefone (mada kako stvari stoje, to će se izgleda brzo promeniti).

Analitičari se slažu da je ovo do sada najveća pretnja za Huawei od trenutka kada su uvedene sankcije. Pametni telefoni donose ogroman profit kompaniji (oko polovine ukupnog profita) koja je dostigla drugu poziciju na tržištu u ovom segmentu. Po svemu sudeći, u ovoj globalnoj igri ulozi su podignuti na viši nivo, i biće veoma zanimljivo pratiti šta će se dešavati u narednim danima.

Izvor: Forbes

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , , ,