Motorola donosi ono što želimo od bežičnog punjača

Da li ste zapazili koliko malo smisla imaju aktuelni bežični punjači? Ukoliko svakako moraju s jedne strane biti priključeni na kabl, a s druge morate položiti telefon direktno na njih da bi se punio, zašto onda ne biste jednostavno “ukopčali” telefon na kabl koji ionako mora biti tu? Čak biste uštedeli prostor koji je potreban za ploču bežičnog punjača. Motorola je rešila da tome učini kraj.

PCPress.rs Image

Bežično do četiri uređaja na dometu do tri metra

Početkom godine na CES sajmu Motorola je demonstrirala novu tehnologiju bežičnog punjenja. Za razliku od tipičnih Qi bežičnih punjača, omogućavao je punjenje na dometu do jednog metra. Drugim rečima, nije potrebno da se telefon položi direktno na punjač, već se punio i ukoliko je “u okolini” punjača. Takođe, bio je u stanju da puni do dva uređaja istovremeno.

Sada je došlo vreme za drugu generaciju ove tehnologije, sa značajno unapređenim mogućnostima. Demonstrirane su mogućnosti upravo na novoj generaciji Motorola Edge 20 telefona. Telefoni se sada mogu puniti na odstojanjima do tri metra, sve dok između punjača i telefona nema ozbiljnih fizičkih prepreka. Takođe, punjač je u stanju da puni do četiri telefona istovremeno.

Pročitajte i:  Motorola Edge 50 Pro: Na drugačijim osnovama

Kako je Motorola uspela da ovo postigne? Za početak, tu je punjač pozamašnih gabarita sa čak 1600 antena! Ovakav punjač pokriva prostorni ugao od oko 100 stepeni, tako da je u stanju da puni i telefone koji nisu postavljeni direktno ispred njega. Još jedno unapređenje u odnosu na model prve generacije jeste što je punjač u stanju da “podnese” pokoju manju prepreku.

U praksi, to znači da se telefon može puniti čak i dok je u džepu. Motorola navodi čak i da je punjač u stanju da detektuje ljudsko telo i da optimizuje snop tako da pogađa direktno telefon, puneći ga, odnosno da ne cilja ljudsko telo.

Tokom protekle godine smo videli više naprednih rešenja u domenu bežičnog punjenja. Jedan od takvih konkurentskih rešenja jeste Xiaomi Mi Air Charge tehnologija, koja koristi 144 antene kako bi isporučivala napajanje snage 5 W telefonima koji su udaljeni “do nekoliko metara”. Ovaj punjač je takođe u stanju da puni dva telefona simultano. Kineski Oppo takođe sprema svoju Air Charging tehnologiju, koja obećava bežični prenos do 7.5 W snage, premda funkcioniše samo na kratkim odstojanjima – svega do 10 cm – i nije u stanju da puni više od jednog telefona istovremeno. Videćemo ko će prevagnuti.

Pročitajte i:  HONOR Magic6 Pro: Nova era AI performansi

Izvor: GSMArena

Facebook komentari: