BIZIT plus

Motorola Edge 20 – Sve je u balansu

Motorola je novu Edge 20 seriju telefona ponudila po fantastičnim cenama. Već smo imali priliku da isprobamo vodeći model Pro, ali iskusniji korisnici znaju veoma dobro da je često najpametnija kupovina neki od modela koji su tik ispod. Stoga je običan Edge 20 bez sufiksa Pro sasvim logičan predmet našeg interesovanja. Koji su njegovi aduti?

PCPress.rs Image

Upečatljiv dizajn

Vrlo upečatljiv utisak na korisnika ostavlja prvi kontakt s modelom Edge 20, iz prostog razloga što je telefon vrlo trendi, ali opet minimalistički dizajniran. Bez obzira na danas praktično standardnu veličinu ekrana od 6,7 inča, imamo situaciju da je reč o veoma tankom i lakom telefonu.

PCPress.rs Image

Masa od svega 163 grama u kombinaciji s veoma malom debljinom od 7 milimetara čine da se telefon nosi i koristi veoma lako, osetno lakše od većine danas dostupnih uređaja. Ivice su zakrivljene i ostavljaju utisak prefinjenog finiša. Takođe, kamera modul pozadi je uniforman, za razliku od Pro modela gde su dva senzora bila kružnog, a treći kvadratnog oblika, dok su ovde isključivo kružni oblici u pitanju. Telefon podržava „dizajn koji odbija vodu”, što znači da ste mirni kada su u pitanju kiša ili prosipanje tekućine.

Pročitajte i:  Funkcija Android Auto-a za sumiranje tekstova dok vozite se sada uvodi

PCPress.rs Image

OK, utisak je jedno, šta s upotrebom? Možemo reći da je iskustvo korišćenja na veoma visokom nivou. Izuzetnom utisku ključno doprinose fantastičan ekran (2400 × 1080 OLED s odzivom od 144 Hz) i veoma dobre performanse koje omogućava svež osmojezgarni Snapdragon 778G čipset, koji radi odlično. Ovaj 6-nm čipset je posebno dobar kada je reč o grafičkim performansama, donoseći skok od čak pedesetak procenata u odnosu na 765G. Takođe, može se podičiti 5G podrškom koja još nije, a kad će – ne znamo…

PCPress.rs Image

Osam giga RAM-a je sasvim dovoljno za sve što danas postoji, ali i što vam može zatrebati u doglednoj budućnosti, dok ste sa 128 GB skladišta solidno obezbeđeni – ipak, povedite računa, jer nema proširenja memorijskim karticama. Kad smo kod „nema”, da dodamo i 3,5-mm konektor i stereo-zvuk. Nismo iznenađeni, jer to nije imao ni skuplji Pro model, ali čisto da se notira.

PCPress.rs Image

Softver koji Motorola koristi je Android 11 u praktično izvornom obliku – bez nezgrapnih softverskih skinova i duplih aplikacija. Jedini dodatak stiže u vidu Moto Experiences podrške, koja donosi određene gestove i automatizacije koji podižu upotrebljivost telefona na još viši nivo, što Motorola objedinjeno naziva My UX, koji uključuje razne dodatke i opcije prilagođavanja kojima se proširuju funkcionalnosti izvornog Android-a.

Android interfejs na Motorola Edge 20 telefonu

Odlične kamere

Sistem kamera je izuzetan adut ovog telefona. Edge 20 dolazi sa istim glavnim senzorom od 108 MP koji je prisutan i u Pro senzoru, ultrawide kamerom od 16 MP, te telefoto kamerom sa 3X zumom, umesto 5X, ali i dalje uz prisutnu stabilizaciju na telefoto senzoru. Ukupno gledano, reč je o veoma fleksibilnom sistemu koji je i te kako u stanju da odgovori na različite vrste izazova i uvek i u svakoj prilici snimi dobru fotografiju ili video.

Snimci načinjeni kamerama Moto Edge 20 telefona

Fotografije su veoma detaljne, vrlo vernih boja (čemu verovatno doprinosi Google-ov algoritam) i sistem kamera nudi širok spektar opcija i mogućnosti, uključujući razne modove snimanja (tu je poznati noćni režim, ali i Pro režim za one koji žele da izvuku maksimum). Podržano je 4K video-snimanje. Pohvalili bismo i prednju kameru od 32 MP i selfije koje ona pravi.

Zum Edge 20 telefona: Normal (1X), 3X i ultrawide (0.5X)

Na samom kraju ostaje pitanje baterije. Kapacitet od 4000 mAh ne deluje impozantno u današnje vreme, ali je u praksi sasvim dovoljan za dnevnu upotrebu, pa i više od toga ako ne igrate igrice po ceo dan. Plus ovde nema velikog potrošača u vidu „gladnog” čipseta. Dopuna je relativno brza, zahvaljujući 30 W punjaču koji dolazi u pakovanju. Recimo, od 5% do 58% smo došli za tačno 15 minuta u jednoj konkretnoj situaciji.

Pročitajte i:  Kako produžiti vek trajanja vašeg pametnog telefona

PCPress.rs Image

To nas dovodi do finala priče – cene. I Edge 20, baš kao i Pro model, u Srbiji se prodaje po boljoj ceni nego na evropskim tržištima, što toplo pozdravljamo. Ne znamo kako, ali u Motoroli znaju. U kombinaciji s akcijom Probaj Motorolu, koja omogućava da telefon vratite u roku od 30 dana ako niste zadovoljni bez ikakvih dodatnih pitanja, u suštini vas ništa ne košta da ga isprobate. Telefon je odlično balansiran i ne sumnjamo da će Motorola nastaviti uspešan rast na srpskom tržištu.

PCPress.rs Image

Korisna adresa: motorola.com/rs/sr/home

Facebook komentari: