PC Press Studio

Motorola Edge 30 – Pametan izbor

Vodeća serija Motorola telefona Edge 30 i ovog puta stigla je u nekoliko iteracija. Dok top-model ima i priličnu cenu, varijanta bez sufiksa Pro kudikamo je pristupačnija. Da li to znači i da stiže s previše kompromisa? Na prvi pogled, ne bi se reklo!

PCPress.rs Image

Razumno oblikovan

Iako je Edge 30 Pro telefon koji je najpristupačniji od onih s najbržim čipsetom na tržištu (Snapdragon 8 Gen 1), da li je on zaista potreban većini korisnika? Ne, zapravo im je sasvim dovoljan model srednje ili više srednje klase, kakav zatičemo u Edge telefonu, posebno imamo li u vidu da je čak 300 evra jeftiniji. Da sve bude još bolje, telefon je prilično tanak i lep. Imamo utisak da se Motorola prilično potrudila i tako je već nekoliko generacija – non-Pro model ne stiže u istom kućištu sa samo nešto slabijim komponentama, već je precizno osmišljen i kreiran. S masom od svega 155 grama, potprosečnom veličinom ekrana od 6,5 inča i vrlo malom debljinom, Edge 30 definitivno ima sopstveni karakter i šmek, te će biti veoma privlačan brojnim korisnicima kojima treba jednostavan i lep telefon.

Pročitajte i:  Motorola je razvila posebnu tehnologiju koja zvuk telefona podiže na nov nivo

PCPress.rs Image

Taj šarm je dopunjen brojnim odličnim karakteristikama. Nakon dizajna, ekran je još jedna udarna tačka telefona. Radi se o AMOLED ekranu osvežavanja 144 Hz, koji stiže s Always-On funkcijom. Multimedijalni utisak dodatno podstiču stero-zvučnici, ali ne treba prećutati odsustvo 3,5-mm konektora.

PCPress.rs Image

Uz Snapdragon 778 čipset telefon nudi odlične performanse, pri tome se ne pregrevajući (što je mana čipseta top-kategorije), a raspolaže sa 8 GB RAM-a i 128 GB (neproširivog; nema microSD slota) prostora za skladištenje. Pohvalu bismo uputili i skeneru otiska prsta koji je integrisan u bočnom tasteru.

PCPress.rs Image

Pogođen balans

Motorola je na ovom telefonu zadržala odličan sistem kamera koji se koristi i na Pro modelu. Radi se o veoma dobrom odabiru onoga što se, po našem mišljenju ali i opštem iskustvu, najčešće i koristi. Naime, Motorola Edge 30 ima dva senzora od 50 MP koji odlično rade svoj posao. Glavna kamera ima stabilizaciju, a ultraširokougaona kamera takođe donosi izvanredno iskustvo, te će odlično poslužiti u situacijama kada treba staviti više stvari/osoba u kadar.

Snimci Motorola Edge 30 telefona

Nema telefoto senzora, već je tu samo senzor dubine od 2 MP, ali je to daleko podnošljivije u telefonu srednje klase nego kod Pro varijante, gde ga takođe nije bilo. I prednja kamera od 32 MP veoma će dobro odraditi posao.

Pročitajte i:  ASUS Republic of Gamers predstavio ROG Phone 7

PCPress.rs Image

Naplata za malu masu i jedno od najtanjih kućišta stiže u domenu kapaciteta baterije. On nije mali, ali nije ni impresivan za današnje standarde. Reč je o bateriji kapaciteta 4020 mAh, koja će biti dovoljna za jedan dan upotrebe, čak i nešto intenzivnije, ali ne i nešto više od toga. Brzi punjač snage 33 W dopuniće relativno brzo telefon.

PCPress.rs Image

Najzad, Motorola Edge 30 stiže sa operativnim sistemom Android 12, koji dolazi u svojoj čistoj verziji, s minimalnim dodatkom MyUX aplikacijama koje olakšavaju upotrebu telefona u raznim scenarijima. Takođe, tu je Ready For funkcionalnost koja pretvara vaš telefon u desktop ili multimedijalni računar.

PCPress.rs Image

Ukupan utisak o telefonu je veoma povoljan. Tu i tamo je poneki kompromis morao biti načinjen, i ovde se to ogleda u kapacitetu baterije, ali ni slučajno nije reč o nečemu što bi pokvarilo utisak o telefonu. S druge strane, imamo veoma brz i odzivan telefon, sjajnog ekrana i dobrih performansi, sa odličnim sistemom kamera koje su veoma svestrane i prilagođene svakom scenariju upotrebe. Uz to, reč je o jednom od najelegantnijih telefona što, priznaćete, ne kažu svaki dan za Motorolu. Čak smatramo da je, uzevši sve u obzir, model bez sufiksa Pro bolja kupovina od top-modela. Sve u svemu, reč je o jednom od najpametnijih izbora danas.

Pročitajte i:  Tri fotografije pokazuju zašto je Motorola edge 40 odlična kupovina

PCPress.rs Image

Korisna adresa: motorola.com/rs/sr

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,