BIZIT plus

Motorola Edge 40 Pro – Na dobrim osnovama

Nastavljajući tamo gde su stali odlični prošlogodišnji Edge 30 modeli, Motorola ovog proleća nastavlja s telefonima srednje i više klase s odličnim odnosom uloženog i dobijenog.

Moto Edge 40 Pro ove godine nastavlja tamo gde su prethodnici stali. Reč je o najpristupačnijem telefonu u ovom trenutku sa Snapdragon 8 Gen 2 čipsetom, odnosno hardverom najviše klase. Kada još znamo da se sva ta snaga isporučuje po (makar nominalno) petocifrenoj sumi, izraženo u dinarima, u startu je jasno da je reč o potencijalnom favoritu iz senke. Koji su drugi aduti, čime se Edge 40 Pro može podičiti?

PCPress.rs Image

Za početak, reč je o klasičnom 6,67-inčnom telefonu više klase, sa svime što to podrazumeva. Ekran je OLED tipa, odziva čak 165 Hz! Dimenzije su standardne za ovu kategoriju, s tim što zbog zakrivljenih ivica Edge 40 Pro veoma lepo leži u ruci. Zaštićen je Corning Gorilla Glass Victus staklom, što je odlična vest u pogledu zaštite. S druge strane, poleđina telefona je prilično klizava, ali pošto ćete ga odmah staviti u futrolu, to nije nešto o čemu ćete brinuti. Još jedan pokazatelj odličnog kvaliteta stiže u vidu IP68 otpornosti na vodu i prašinu, a slično možemo reći i za stereo-zvučnike.

PCPress.rs Image

Kao što rekosmo, stiže sa Snapdragon 8 Gen 2 čipsetom, što znači da su performanse fantastične. Pride, vrlo su stabilne, što znači da ne dolazi tek tako do throttle-ovanja, za razliku od mnogih uređaja koji „požure” da ponude najsnažnije čipsete. Novi model je doneo odlične pomake u odnosu na prethodnika u domenu energetske efikasnosti, što se vidi i oseća na svakom koraku.

PCPress.rs Image

Edge 40 Pro podrazumevano dolazi sa 12 GB RAM-a i 256 GB brzog UFS 4.0 skladišta, bez slota za memorijske kartice. Za grafičke performanse je zadužen Adreno 740 GPU, sa odličnim ishodom.

Pročitajte i:  Redizajn Google Contacts čini dodavanje novih kontakata intuitivnijim

Ovaj hardver pokreće Android 13 operativni sistem, koji je uz prisustvo Moto UX dodataka u prilično originalnom izdanju, donoseći iskustvo kakvo je Google zamislio. Motorola u ovoj kategoriji isporučuje tri ažuriranja čitavog sistema i četiri godine bezbednosnih zakrpi, tako da je solidna dugovečnost zagarantovana.

PCPress.rs Image

Kamere su sasvim solidne, a Motorola je i u ovom domenu malo izmešala karte, koristeći Omnivision, Samsung i Sony senzore. Glavna kamera od 50 MP donosi multidirekcioni fazni autofokus i stabilizaciju, dok telefoto kamera od 12 MP omogućava 2x optički zum. Ultrawide kamera od 50 MP donosi vrlo dobre i upotrebljive fotografije koje će obuhvatiti širi kadar uz minimum izobličenja.

Uopšteno gledano, rezultat je veoma dobar. Možda bismo voleli da je dinamički raspon nešto veći, ali objektivno, sistem kamera je primetno bolji od telefona koji koštaju po 70.000-80.000, tik iza onih koji koštaju po 150.000, tako da će biti odličan za većinu korisnika. Isto važi i za prednju kameru od 60 MP, koja donosi sasvim dobre selfije.

PCPress.rs Image

Baterija ima kapacitet od 4600 mAh, što u kombinaciji sa energetski efikasnim čipsetom donosi i do dva dana upotrebe, ukoliko ne spadate u izuzetno zahtevne korisnike ili gejmere, koji će svakako izgurati dan bez problema, s nešto rezerve za naredno jutro. Ipak, zvezda u ovom segmentu jeste neverovatni punjač od 125 W (gle čuda, stiže u pakovanju!) koji će dopuniti vaš telefon… pa, bukvalno za par minuta. S ovakvim punjačem trajanje baterije ima sasvim drugačiji smisao, jer zaista možete da odete časkom do kuhinje ili obavite neku brzu radnju da bi vas dočekao pun ili skoro pun telefon. Bežično punjenje je ostalo na 15 W, ali je i dalje sasvim dovoljno za većinu korisnika, posebno jer su brzi bežični punjači slabije dostupni i skupi.

PCPress.rs Image

Sve ovo nas dovodi do zaključka da je reč o odlično balansiranom i uravnoteženom modelu više klase, koji je zadržao (za ovdašnje trendove poskupljenja) i sasvim razumnu cenu. Motorola Edge 40 Pro je veoma dobar all-rounder, bez obzira na vrstu upotrebe i konkretnu primenu.

Pročitajte i:  Google će početi sa prikazivanjem AI-generisanih rezultata pretrage javno

Korisna adresa: motorola.com/rs/sr/

Facebook komentari: