Možete se potpisati elektronskim putem

PCPress.rs ImageJuče je PTT “Srbija” počela s izdavanjem elektonskog potpisa. Premijer Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković i ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo, Jasna Matić, postali su vlasnici prvih elektronskih potpisa u Srbiji. Time je označeno početak izdavanja sertifikata o kvalifikovanom elektronskom potpisu građanima i privredi. Očekuje se da to doprinese efikasnoj javnoj upravi, racionalizaciji administracije, kao i smanjenju korupcije.

Posedovanje kvalifikovanog elektronskog potpisa omogućiće privrednicima da potpišu dokument, kao i da izbegnu slanje faksom ili običnom poštom. Upotreba elektronskih potpisa eliminisaće i nepotrebnu papirologiju, te ubrzati razmenu dokumenata.

S druge strane, građanima će elektronski sertifikati omogućiti da plaćanje za različite usluge državne uprave obave preko Interneta. I država će imati koristi jer će uvođenje elektronskog potpisa omogućiti uređivanje različitih registara poput biračnih spiskova, podatakao u PIO fondu, a omogućiće i izbacivanje papirnih zdravstvenih knjižica iz upotrebe.

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo će u narednih šest meseci izraditi niz akata kojima će se dodatno urediti oblast upotrebe elektronksih dokumenata.

Dobijanje elektronskog potpisa je jednostavno. Potrebno je u pošti (do kraja ove godine samo u Beogradu, a potom i svugde u Srbiji) popuniti obrazac i pokazati ličnu kartu. Za par dana elektronski sertifikat je gotov, a PIN za njega stiže na kućnu adresu. Cela procedura ne bi trebalo da traje duže od 7 dana.

Pročitajte i:  Nestaju mnoge web stranice nastale između 2013. i 2023.

Tematski vezane vesti:
PKS: Počela primena elektronskog potpisa – 2. februar 2009.
Potpisan protokol između Pošte Srbije i Poreske uprave – 6. februar 2009.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,