BIZIT plus

Mozilla gleda unapred, nadajući se kraju Apple-ovog WebKit pravila

Mozilla planira za dan kada Apple više neće zahtevati od svojih konkurenata da koriste WebKit browser u iOS-u.

PCPress.rs Image

Rad na verziji Firefox-a za iOS zasnovanoj na Gecko-u je ponovo u toku

Mozilla je pre mnogo godina sprovela slične eksperimente koji nikada nikuda nisu otišli ​, ali je u oktobru 2022. objavila problem u GitHub repozitorijumu u kome se nalazi kod za iOS verziju Firefox-a koji uključuje referencu na GeckoView, omotač za Firefox Gecko mehanizam za renderovanje. Prema aktuelnim smernicama Apple App Store-a, aplikacije za iOS browser moraju da koriste WebKit. Dakle, verzija Firefox-a koja uključuje Gecko umesto WebKit trenutno ne može da se distribuira preko iOS App Store-a.

Mozilla nije sama u predviđanju režima iOS App Store-a koji toleriše konkurenciju browsera. Google je započeo rad na verziji Chrome-a zasnovanoj na Blink-u za iOS.

Glavni proizvođači browsera – Apple, Google i Mozilla – imaju svaki sopstveni mehanizam za prikazivanje browsera. Appleov Safari je zasnovan na WebKit-u; Google-ov Chrome i njegova osnova za Chromium otvorenog koda zasnovani su na Blink-u (odvojen od WebKit-a pre jedne decenije); a Mozilin Firefox je zasnovan na Gecko-u.

Pročitajte i:  Apple se povlači u borbi za odbranu App Store-a u Evropi

Microsoft je razvio sopstveni Trident rendering engine u zastarelom Internet Explorer-u i Trident fork pod nazivom EdgeHTML u zastarelim verzijama Edge-a, ali se oslanjao na Blink otkako je ponovo bazirao svoj Edge browser na Chromium kodu.

Mašine za renderovanje browsera prikazuju tekst i slike na ekranu. Kada inženjeri browsera dodaju nove funkcije ili podržavaju nove API-je, oni to često rade dodavanjem rendering engine koda, kao što se može videti iz različitih poboljšanja Blink-a. Ponekad se Apple, Google i Firefox slažu oko novih funkcija i rade zajedno i rešavaju problem, kao što je slučaj sa popover menijima. Drugi put, proizvođači browsera se ne slažu, jer se njihove baze kodova razilaze.

Safari je razvio reputaciju da zaostaje za Chrome-om i Firefox-om. Međutim, čini se da je Apple svestan rizika koji predstavljaju regulatori i dodao je više osoblja u WebKit tim kako bi zatvorio jaz u mogućnostima. Ako Apple dozvoli druge browsere u okviru iOS ekosistema, Google i Mozilla će moći da se takmiče sa Safari-jem kroz tehničku diferencijaciju koja je već očigledna u desktop verzijama ovih browsera.

Open Web Advocacy, grupa za lobiranje, objavila je prošle godine izveštaj Walled Gardens-a u kojem se razrađuju posledice Apple-ovog zahteva za WebKit. U njemu je Apple-ova ograničenja opisala kao antikonkurentsko samopreferenciranje. „Apple sprečava da interoperabilni web zasnovan na standardima postane održiva alternativa domaćim vlasničkim ekosistemima koje nude Apple i Google“, navodi se u izveštaju grupe. „U nedostatku konkurencije, loše stanje Apple-ovog sopstvenog browsera i integracija Web aplikacija imaju efekat guranja programera i korisnika ka zatvorenom ekosistemu App Store-a”.

Pročitajte i:  Apple u 2024. godini planira da poveća kupovinu 3 nm čipova za 50 procenata

Iako bi tražena stranica sa podešavanjima Firefox-a za iOS za uključivanje GeckoView-a mogla biti za interno testiranje browsera, čini se da je ipak nešto više. Kratka javna rasprava o pitanju GitHub-a sugeriše da je Mozilla očekivala da bi se Apple-ova pravila mogla promeniti – nešto što Mozilla i drugi traže kroz kontinuirano regulatorno lobiranje.

Dana 13. decembra prošle godine, objavljeno je da se Apple sprema da dozvoli prodavnicama aplikacija trećih strana u iOS-u 17 – koje se očekuje u trećem kvartalu 2023. – da budu u skladu sa Evropskim zakonom o digitalnim tržištima. Ta pravila – i srodne zabrinutosti koje su izneli drugi regulatori – izgleda da će primorati Apple da odustane od zahteva za iOS WebKit. Apple se, međutim, nije javno obavezao u tom smislu. Ovo nije prvi put da Mozilla priprema verziju Firefox-a zasnovanu na Gecko-u za iOS. Ted Mielczarek, bivši inženjer platforme u Mozili, primetio je da je dva puta ranije bio uključen u Gecko portove na iOS, 2010. i 2015. godine.

Pročitajte i:  Apple zabrinut zbog Kine

Mozilla nikada nije forsirala ovo pitanje tražeći od suda da primora Apple da distribuira Firefox zasnovan na Gecko-u na iOS-u – skupa bitka u kojoj možda neće dobiti.  Ako zakon EU o digitalnim tržištima ima efekat koji je predviđen, do kraja godine biće manje ograda na ovom polju.

U saopštenju poslatom emailom, portparol Mozille je rekao: „Mi se pridržavamo Apple-ovih smernica prodavnice iOS aplikacija i jednostavno radimo neke istraživačke radove kako bismo razumeli tehničke izazove za browsere zasnovane na Gecko-u na iOS-u ako bi se te smernice promenile. Nadamo se da će doći dan će kada će ljudi moći slobodno da odluče da koriste browser po svom izboru, uključujući mogućnost da izaberu engine koji ga podržava.”

Izvor: Theregister

Facebook komentari: