Mozilla napušta svoj VR internet pregledač

Mozilla je još 2018. godine najavila novu verziju Firefox pregledača, pa je tada moglo da se čuje da je namenjen uređajima virtuelne, te proširene realnosti. Projektu je ipak došao kraj i pre nego što je stvarno zaživeo.

PCPress.rs Image

U pitanju je Firefox Reality, koji je Mozilla još na početku opisivala kao open-source pretraživač koji brine o bezbednosti svojih korisnika, te onaj čiji će interfejs biti specijalizovan za uređaje za proširenu i virtuelnu realnost.

Proizvođači uređaja za VR i AR već su pre nekoliko godina razvili pretraživače za individualne platforme, pa je tako Oculus objavio jedan za svoj Gear VR uređaj, Google ima eksperimentalnu verziju Chrome-a za Daydream, a Microsoft je pripremio Edge za Windows Mixed Reality. Mozilla je poželela da korisnici na ovim uređajima pokreću i Firefox Reality, ali se san nije ostvario.

PCPress.rs Image

Projekat ipak nije potpuno propao, budući da ga preuzima španska kompanija Igalia, koja će izvorni kod Firefox Reality pregledača ubaciti u sopstveni projekat po imenu Wolvic. Iz kompanije kažu da na ovaj način nije sve izgubljeno i da će nastaviti baš tamo gde je VR pregledač kompanije Mozilla stao.

Pročitajte i:  Microsoft konačno donosi podršku za tastature i miševe za Xbox Cloud Gaming naslove

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,