BIZIT plus

Mračna strana autonomije: Loše strane samoorganizacije u agilnom načinu poslovanja

Jačanje autonomije i uklanjanje formalnog hijerarhijskog liderstva je glavni prioritet u agilnom svetu. Želimo timove koji samostalno oblikuju svoj svakodnevni rad i preuzimaju odgovornost, jer znamo da najbolji rezultati proizilaze iz samoorganizovanih timova (11. princip Agilnog manifesta).

PCPress.rs Image

Iako je dokazano da autonomija donosi velike prednosti, ne može se zanemariti da ona takođe dolazi sa većim zahtevima za pojedince i timove. Tako se ponekad pitamo: „Da li pravilno prioritizujem svoj rad? Kada znam da je posao završen? Mogu li zadovoljiti svačija očekivanja? Kako da znam kada svoj posao obavljam dobro?”.

Suočavanje sa izazovima koji dolaze sa autonomijom i nedostatkom podrške može dovesti do preopterećenosti, nižih performansi i sindroma izgaranja (burnout). Stoga želimo da bacimo malo svetla na tamnu stranu autonomije i porazgovaramo o tome kako možemo podržati timove i pojedince da najbolje savladaju samoorganizaciju.

Odgovorićemo na sledeća pitanja:

  • Koju ulogu igra autonomija u agilnom okruženju?
  • Koje su mane samoorganizacije u agilnom načinu rada?
  • Kako možemo pomoći ljudima da ovladaju autonomijom?
  • Koje metode i alati podržavaju uspešnu samoorganizaciju?
Pročitajte i:  Agile Meetup #64: Prevazilaženje pet disfunkcionalnosti tima

Agilna samoorganizacija podstiče individualne kompetencije svakog člana tima, ali u isto vreme donosi mnogo izazova. Imamo priliku da vam predstavimo dve izuzetne govornice – Carolin Huck i Arabella Berger će nam pomoći da razumemo moć autonomije, ali i naučiti nas da prevaziđemo prepreke koje sa njom dolaze.

U 2023. godinu ulazimo sa snažnom odlučnošću da uklonimo granice koje nas sputavaju, da sebe i naše organizacije učinimo boljim i da rastemo na mnogo novih uzbudljivih načina. Počnimo zajedno 2. februara u 18:30h onlajn.

O GOVORNICAMA

Carolin Huck je fascinirana timovima koji prevazilaze granice svoje brojnosti. U ulozi Scrum Mastera i agilnog trenera, pronašla je svoj poziv u osnaživanju ljudi da rade upravo to. Njena magistarska diploma „Psihologija u IT-u” pruža savršenu osnovu za rad na agilnim softverskim projektima na individualnom nivou, timskom nivou i u sistemu organizacije. Ona spaja pragmatizam sa naučnim pristupima i svojim znanjem kao sistemski trener.

Arabella Berger podržava ljude u preduzimanju akcija i izgradnji motivisanog i efektivnog radnog okruženja. Kao Scrum Master i agilni trener, ona je posvećena uspešnoj saradnji i liderstvu u agilnim i multifunkcionalnim kontekstima. Sa svojim iskustvom u organizacionoj psihologiji, ona osnažuje i timove i pojedince u njihovoj komunikaciji, razvoju i donošenju odluka. Njena motivacija je svrha i strast na poslu, kao i inovacija kroz kontinuirano učenje.

Pročitajte i:  Agile Meetup #64: Prevazilaženje pet disfunkcionalnosti tima

Link ka registraciji I opisu događaja:

https://www.meetup.com/agile-humans-lean-coffee-meetup/events/290824959/

Prisustvo je besplatno.

Facebook komentari: