Mračni vitez iz ASUS-a

clip_image001Posle referentnog NVIDIA modela sa HDMI adapterom, slična kartica sa GeForce 9800 GTX+ grafičkim procesorom sada nam dolazi u ASUS-ovom izdanju “Dark Knight”…

Novo “Dark Knight” hlađenje kreirano je sa idejom da se omoguće bolje performanse i stvori platforma za fabrički ubrzano izdanje (TOP). Sa razgranatim razvodom toplotnih cevi i ogromnom površinom za hlađenje, “Dark Knight” sistem hlađenja raspolaže toliko traženim overkloking potencijalom. Ovaj sistem hlađenja je dostupan na kartici EN9800GTX+ DK/HTDI/512M koja ne nosi TOP oznaku, tako da nije fabrički ubrzana. Međutim, svi potrebni overkloking / dijagnostički alati su prisutni, tako da ponosnom vlasniku ostaje samo da odluči do koje mere će ubrzati svoj primerak kartice.

EN9800GTX+ DK/HTDI/512M
PMPC: *177,6 €

* preporučena MP cena bez PDV-a

Ako do sada niste videli na delu ASUS-ov novi sistem za hlađenje pod imenom “Dark Knight”, evo par insajderskih informacija. Na centralnom rashladnom segmentu tamno sive boje nalaze se 4 toplotne cevi koje razvode toplotu do simetričnih bočnih segmenata. Na sredini je snažan ventilator sa velikom površinom lopatica, uparen sa mehanizmom za kontrolu broja obrtaja. Hladnjak “Dark Knight” služi samo za GPU, a sistem je “otvorenog” tipa. U praksi to dovodi do bržeg odvođenja toplote, ali i do spontanog rasipanja toplote unutar kućišta, za razliku od “zatvorenih” sistema koji vruć vazduh kanališu do ventilacionog otvora, odnosno izvan kućišta. Zbog toga je kod ovog otvorenog sistema potrebno obezbediti dobar protok vazduha u računaru (barem 2 sistemska ventilatora). Moduli za “peglanje” napona imaju sopstveni crni hladnjak koji se zadovoljava sekundarnom cirkulacijom vazduha. Kartica sa gornje strane ima crni metalni profil čitavom dužinom tako da je ojačana, te se neće savijati pri montaži u kućište. Neophodno dodatno napajanje se obezbeđuje preko dva standardna šestopinska konektora, tako da uz “Mračnog viteza” mora ići i kvalitetno PC napajanje.

Pročitajte i:  NVIDIA i Ubisoft u zajedničkoj saradnji 

Korisna adresa: www.dl.rs/gdekupiti

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,